Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Alföldi festők műveivel gazdagodott a hódmezővásárhelyi Tornyai múzeum

Alföldi festők műveivel gazdagodott a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, a harmincegy alkotás egy ausztrál műgyűjtő, Erich Brosell kollekciójából került Hódmezővásárhelyre.

Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester az anyagot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az önkormányzat az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a kultúra támogatására. 4,2 milliárd forintos beruházással a település szívében kulturális negyed épült, amelyet igyekeznek élettel megtölteni.

A felújított Tornyai múzeum színvonalas tárlatoknak ad helyet, időről időre gyarapszik gyűjteménye is. Ennek újabb eleme, hogy az önkormányzat – jelképes összegért, 4 millió forintért – megvásárolta Erich Broselltől a vásárhelyi festőiskola jeleseinek 31 művét – közölte a politikus.

Nagy Imre művészettörténész, múzeumigazgató közölte, hogy a festők – Vecsési Sándor, Szalay Ferenc, Szurcsik József, Németh József, Patay László, Csikós András, Bazsonyi Arany, Fejér Csaba és Kurucz D. István – az 1960-as, 1970-es évek magyar képzőművészetének meghatározó alkotói voltak, többségük rendszeresen részt vett a Vásárhelyi Őszi Tárlaton.

A múzeum gyűjteményében sokuk főművei szerepelnek, az ausztrál gyűjtőtől származó kollekcióban található, az alföldi tájat, a paraszti világot ábrázoló kisebb méretű alkotások pedig kiválóan kiegészítik ezt. A festmények között – melyeket Kratochwill Mimi művészettörténész tanácsai alapján az alkotóktól vásárolt Erich Brosell – több kísérletező alkotás is található.

Az alkotásokat január 19-től tekintheti meg a nagyközönség a Tornyai János Múzeumban, a festmények közül több pedig bekerül az Alföldi Galéria állandó kiállításába is.

(MTI)

Megszakítás