Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Államalapító Szent István királyunk ünnepe

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Tisztelettel meghívja Önt és kedves családját Államalapító Szent István királyunk ünnepére 2010. augusztus 18 és 21 között.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Tisztelettel meghívja
Önt és kedves családját Államalapító Szent István királyunk ünnepére
2010. augusztus 18 és 21 között.

A részletes programot megtekintheti az alábbi képre kattintva.


2010. augusztus 18.

KOSSUTH TÉR

14.00 Térzene – Közremüködik: A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Zenekara

14.45 Ünnepélyes Zászlófelvonás Alföldi Galéria

15.00 óra „Vörös aszúk, ürmösök, sillerek”
Történeti borvidékeink borcímkéken
VI. Hódmezővásárhelyi Borfesztivál megnyitója, borkóstolás
A kiállítás az első világháború előtti időszakból származó borcímkék segítségével kísérli meg felvillantani a történelmi Magyarország borvidékeinek múltját. A címkeanyagot a korszakból származó szőlészeti-borászati eszközök, szakfolyóiratok egészítik ki. A kiállítás megtekinthető augusztus 18-22. között. A VI. borfesztivál ebben az évben augusztus 18-22. között, 11 órától 24 óráig várja a vendégeket. A Kossuth téren felállított pavilonokban Magyarország borvidékeinek legfinomabb borait ízlelhetik meg.

17.00 Best Western Ginkgo – Sas Hotel**** ünnepélyes megnyitója
Avató beszédet mond: Dr. Navracsics Tibor
közigazgatási és igazságügyi miniszter
Helyszín: Zrínyi u. 2. Kossuth téri nagyszínpad

19.00 Bohém Ragtime Jazz Band,
Az 1985-ben alakult Zenekar tökéletesen egységes, ahol mindenki virtuózan uralja hangszerét. Valójában a Bohém fiúk játszanak úgy, mint bárki, aki New Orleansban próbálkozik hasonlóval.

Storyville Jazz Band,
A Storyville Jazz Band 1997. elején alakult meg Szegeden tehetséges, fiatal muzsikusokból. Zenéjük az 1900-as évek eleji New Orleans hangulatát idézi.

Dixie Jam Session,
A Zenekar baráti társaság is egyben, erőssége a kollektív improvizálás a New Orleans-i hagyományok szerint, az alkalmazkodóképesség más zenekarok szólistáihoz, és a nyitottság az új ötletekre. Jam session, a jazzmuzsikusok zártkörű alkalmi összejövetele, amelyen kedvtelésből, egymás szórakoztatására játszanak. A jazzgyakorlat igen régi és egyben jellemző hagyománya.

Promenád Dixiland Band koncert
Az együttes 1986-ban alakult Almási István vezetésével általános és középiskolás diákokból. Az együttes a dixieland irodalom ismert számain kívül swinget és boggie-woggie-t is játszik. Így a ragtimetől kezdve az 50-es évek ismert számait is feldogozta a zenekar.

2010. augusztus 19.

PÓDIUMSZÍNPAD GALÉRIAUDVAR

15.00 A Kisgömböc – bábjáték

16.00 Bohócparádé I.

15-17.00 Játszóház
A gyerekek saját kezükkel elkészíthetik Szent István ezüst dénárjának és egy korabeli arany pénznek a másolatát, mini kódexet, karkötőket, nyakláncokat.

KOSSUTH TÉRI NAGYSZÍNPAD

17.00 Városi Fúvószenekar térzenéje
Hód-Kristály Rubin Mazsorett Csoport bemutatójával

19.00 Király Viktor koncertje
A családjával 1999. óta Magyarországon élő énekes, 2008-ban jelentkezett a Megasztár negyedik szériájába, melyben az eddig rekordmennyiségű, körülbelül tízezer, jelentkező közül került ki győztesen, így 2008-ban ő lett az Év Hangja. A verseny során a nézőknek és a szakmai zsűrinek is bebizonyította zene iránti elkötelezettségét, tehetségét és szorgalmát.

21.00 Sheket Zenekar koncertje
A zenekar tagjai a történelmi Magyarország területén található dallam és motívumkincs aktualizálását, új köntösbe való öltöztetését tűzték ki célul.
Vendég a Kankalin Néptáncegyüttes.

2010. augusztus 20.


SZENT ISTVÁN TÉR

9.00 Szentmise a Szent István Templomban
A misét celebrálja: Dr. Kiss-Rigó László
a Szeged-csanádi Egyházmegye püspöke

10.00 Városi ünnepség Szent István tiszteletére
kenyérszentelés és áldás
Ünnepi beszédet tart: Dr. Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő.
Az új kenyeret megszenteli: Dr. Kiss Rigó László
Áldást mond: Bán Csaba ótemplomi református lelkész

Közreműködik: a Városi Vegyeskar és a Fandante Énekkar Búza András vezényletével, valamint
a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Zenekara
Kovács István őrnagy vezényletével.

PÓDIUMSZÍNPAD GALÉRIAUDVAR

15.00 Kisült-e a cipó? – Kenyérkészítés és bemutató
Helyben készített kiscipók gyerekeknek, szalmafonás, aratódalok, gabonaválogatási vetélkedő
a Szent Korona, kard, és jogar másolatának készítése gyerekeknek.
A program a HM Rekreációs és Kultúrális Közhasznú Nonprofit Kft. lebonyolításában valósul meg.

KOSSUTH TÉRI NAGYSZÍNPAD

11.00 Kaláka koncert
Ki ne ismerné a tavaly 40. születésnapját ünneplő zenekart és dalaikat.
Az együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja Kányádi Sándor, Arany János, Szabó Lőrinc, Weöres Sándor és kortárs költőink verseit a hallgatóknak.

15.00 Csík János és barátainak koncertje
„Hála istennek az évek alatt a Csík Zenekar egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően sok helyre meghívtak muzsikálni nemcsak az országban, hanem külföldön is. Így bejárhattam szinte az egész világot. Remélem, ez a lehetőség még sokáig alkalmat ad arra, hogy sok embernek bemutathassuk a magyar népzene szépségeit, ötvözve olyan muzsikákkal, ami nemcsak a népzenét kedvelő füleknek okoz kellemes perceket koncertjeinken.”Csík János
A népszerű prímás ezen a koncerten legkedvesebb barátait hívta meg egy közös muzsikálásra. Magyarországi és erdélyi magyar népdalok, illetve táncmuzsikák mellett román táncdallamok is felcsendülnek a zenészek előadásában.

16.00 Kankalin Néptáncegyüttes bemutatója
(Helyszín: Kossuth tér)
Az együttes 1962-ben alakult B. Szűcs Istvánné vezetésével.
Tagjaik két gyermek és egy felnőtt csoportban táncolnak. Gyakori résztvevői hazai és külföldi fesztiváloknak, valamint egyéb kulturális és civil rendezvénynek.

19.00-21.30 Operett és musical koncert
Válogatás Strauss, Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő legismertebb operettjeiből, valamint részletek az Elisabeth, Mozart, Rómeó és Júlia, Rudolf, Abigél, Rebecca című musicalekből a Budapesti Operettszínház szólistáinak, zenekarának és balett együttesének előadásában. Szereplők: Borbás Barbara, Kalocsai Zsuzsa, Lukács Anita, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Vágó Zsuzsi, Boncsér Gergely, Csere László, Szabó Dávid, Szabó P. Szilveszter, Vadász Dániel, Vadász Zsolt, a Budapesti Operettszínház Balettkara és zenekara
Vezényel: Makláry László, Balassa Krisztián
Rendező: KERO®

21.30 Tűzijáték
hódmezővásárhelyi vállalkozók adományából

2010. augusztus 21.

PÓDIUMSZÍNPAD GALÉRIAUDVAR

15.00 Mikkamakka és barátai

16.00 Bohócparádé II.

15-17.00 Játszóház
A gyerekek saját kezükkel elkészíthetik Szent István ezüst dénárjának és egy korabeli arany pénznek a másolatát, mini kódexet, karkötőket, nyakláncokat.

KOSSUTH TÉRI NAGYSZÍNPAD

11.00 Gólyalábas mutatványos vásári komédia
a Felhőkarcolók Gólyalábas Kompánia előadásában

16.30 Szép Nyári Nap Neoton – musical koncert
Válogatás a Budapesti Operettszínházban tavaly júliusban bemutatott Neoton-musical legismertebb dalaiból a színház szólistáinak és táncosainak közreműködésével. A koncert során olyan slágerek csendülnek fel a darabból, mint a 220 felett, Megőrülök a szerelemért, a Szerelmes-dal, a Santa Maria, a Szédült napraforgó, a Pago Pago, a Tini-dal, a Kell, hogy várj, Ha szombat este táncol, a Monte Carlo, a Mamma mia, Nem szállunk ki a hajóból, valamint a Holnap hajnalig…
Fellépők: Náray Erika, Faragó András, Peller Anna, Vágó Bernadett, Vágó Zsuzsi, Kerényi Miklós Máté, Szabó Dávid, Szerényi László.
Rendező: KERO®

17.30 Promenád Tánc-Sportegyesület bemutatója
A város egyetlen 20 éves múlttal rendelkező tánccsoport egyesülete. Tagjaik a latin és standard táncok kiváló előadói. Versenyzői az országos bajnoki címig jutva öregbítik Hódmezővásárhely hírnevét.

19.00 55 éves a Pozsonyi Ifjú Magyar Szívek Táncegyüttes
Az együttes Kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom és táncművészet egyik jelentős műhelye. A társulat fő érdeme, hogy a Kárpát-medence tradicionális tánc-és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja fel és erősíti. Munkájukban kitüntetett figyelmet kap az etnikus és regionális kultúrák szempontjából fontos szlovákiai magyar hagyományos néptánc és népzene színpadi megformáltsága.

20.30 Végletek Zenekar koncertje
A csapat 1999-ben alakult diákzenekarként Hódmezővásárhelyen.
Alakulásuktól -10 év óta – legfontosabb számukra, hogy repertoárjukat saját dalokból hozzák létre. Ötödik lemezük most készül. Dallamos rockzenét játszanak a blues és a heavy metal között.

21.30 Chiliasebre Zenekar koncertje
Mindent beleadva a legnagyobb odaadással tolmácsolják a Red Hot Chili Peppers dalokat a klasszikusoktól a legújabbakig.

23.00 Bethlen Jazz Band Zenekar koncertje
A két éve alakult diákzenekar ismert dallamokat ad elő.

Megszakítás