Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Állattenyésztési egységüket bővíthetik a gazdák az állami földek bérlésével

A Földet a gazdáknak program során 200 ezer hektár állami tulajdonú földterület kerül bérbeadásra. A vásárhelyi kistérségben 4500-5000 hektár területről van szó. Hódmezővásárhely közigazgatási területén szerteágazó a tanyák területi elhelyezkedése. Jelenleg is több száz élő tanya van, ahol gazdálkodás folyik. Közülük a pályázat azoknak nyújtja majd a legjobb lehetőséget, akik a már meglévő, kialakított állattenyésztési egységüket bővítenék.

Az agrárközéposztály megteremtése, a versenyképes középbirtokok további erősítése érdekében a kormány múlt héten döntött arról, hogy még 2013 első felében meghirdet mintegy 200 ezer hektár állami tulajdonú földterületet bérbeadásra. A pályázati feltételek nem változnak, továbbra is a helyben lakó termelők, fiatal gazdák pályázatait részesítik majd előnyben, az állattartás vállalása azonban elengedhetetlen feltétel lesz.

– Elő van írva, hogy minimum egy állategységet fejlesszen a gazdálkodó hektáronként, amit igénybe vesz a pályázatban. Ez igen jelentős mértékben segítheti a foglalkoztatottságot, mert sok kisebb gazdálkodó egység munkavállalók foglalkoztatására lesz alkalmas – mondta Kucsora Péter, a Hódmezővásárhelyi Ifjú Gazda Tagozat elnöke.

Több száz gazdálkodó, őstermelő, egyéni vállalkozó vagy családi gazdaság van Vásárhelyen, akik megfelelhetnek a pályázati feltételeknek, közöttük szép számmal vannak olyanok, akik jelenleg csak növénytermesztéssel foglalkoznak, ám a kedvező feltételek hatására állattenyésztésbe fognának. A pályázat azoknak nyújtja a legjobb lehetőséget, akik a már meglévő, kialakított állattenyésztési egységüket bővítenék. Nekik a földhaszonbérlettel egyszerűbbé válna az állattartás, hiszen a takarmányt megtermelhetnék állataik számára.

Vásárhelyen szerteágazó a tanyák területi elhelyezkedése. A Földet a gazdáknak program célja, hogy 20 km-es körzeten belül, helyben lakó gazdálkodó igényeljen földterületet, így a területek elosztása nem jelent majd problémát.

– 20 km-es körzeten belül megéri ezt a területet hasznosítani. De ha egy legelőről vagy szántóról van szó, az a jó, ha néhány km-es körzeten belül kapcsolódik a gazdasági egységhez – mondta Kucsora Péter.

A kis- és nagybirtokok aránya jelenleg Magyarországon 50-50 százalék. A  kormányzati cél az, hogy ez az arány úgy módosuljon, hogy a nagybirtokok aránya 20 százalékra szoruljon vissza.

Megszakítás