Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Almási István Hódmezővásárhely polgármestere

Almási Istvánt választották Hódmezővásárhely polgármesterévé, a vasárnapi időközi választáson a Fidesz-KDNP jelöltjét a voksolók 52,31 százaléka támogatta – derül ki az önkormányzat honlapján nyilvánosságra hozott nem hivatalos végeredményből.

Kis Andrea, az MSZP jelölte 22,72 százalékot, a jobbikos Kovács Sándor 14,1 százalékot, a függetlenként induló Nagy László 10,95 százalékot kapott.

A választáson 33,06 százalékos volt a részvétel, összesen 12 291 érvényes szavazatot adtak le.

Hódmezővásárhelyen azért tartottak időközi választást, mert a várost 2002 óta irányító Lázár János június 2-tól a Miniszterelnökséget vezeti államtitkárként, és e poszt a jogszabályok értelmében összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel.

Almási István megválasztott polgármester Lázár Jánossal közösen tartott, a választási eredményeket értékelő sajtótájékoztatóján elmondta: városvezetőként azt az utat kívánja folytatni, melyet tíz évvel ezelőtt megkezdett, és két esztendővel ezelőtt elődjével programként meghirdetett.

A választási eredmény leképezi a Fidesz kétharmad-egyharmados fölényét az MSZP-vel szemben – hangsúlyozta a politikus, aki 2001 óta alpolgármester volt a városban.

Lázár János kifejtette: Almási Istvánt több évtizedes munkája és szolgálata tette polgármesterré.

Az eredmény túlmutat önmagán, a hagyományosan baloldali városrészekben soha nem látott arányban támogatták a Fidesz-KDNP jelöltjét, s ez alapvetően Almási István személyének köszönhető – mondta az államtitkár.

Hódmezővásárhelyen létezik az a stabil többség, akik hisznek a város jövőjében és fejlődésében. Kevés olyan település van Magyarországon, ahol minden egyes választást a konzervatív pártok, az utóbbi években a Fidesz nyer meg – közölte a honatya.

Az ország társadalmi és gazdasági nehézségei ellenére ez a folyamat nem tört meg, így az eredmény különösen figyelemreméltó – tette hozzá.

Kis Andrea, az MSZP jelölte az MTI-nek azt mondta, a választási eredményekből jól látszik, hogy a Fidesz kétharmada megdőlt, Almási Istvánt a vásárhelyiek alig 15 százaléka támogatta. A politikus szerint az, hogy a két évvel ezelőttihez képest sikerült megháromszoroznia támogatottsági arányát, azt mutatja, a város lakói közül sokan úgy vélik, változásra van szükség.

Kovács Sándor, a Jobbik jelöltje közölte: pártja a tisztább, egyenesebb út lehetőségét kínálta föl a hódmezővásárhelyieknek, most csupán 14 százalékuk választotta ezt. A politikus ugyanakkor csalódottságának adott hangot, mert bízott benne, a három ellenzéki jelöltnek sikerül megszereznie a voksok több mint felét.

Almási István a hódmezővásárhelyi közgyűlés csütörtöki ülésén teszi le esküjét.

(MTI)

Megszakítás