Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Almási István: öt év múlva Hódmezővásárhely az ország legdinamikusabban fejlődő városa lesz

„A választás ugyanis nem csupán értékelés, elismerés, de megbízatás is egyben. Városunk sikere és folyamatos fejlődése mindannyiunk érdeke. Nekünk azonban, akik ebbe a terembe ma a vásárhelyi polgárok bizalmának köszönhetően léphettünk be, Hódmezővásárhely fejlődése a legfontosabb feladatunk, kötelességünk és célunk. Hódmezővásárhely érdekénél soha, semmi nem lehet fontosabb, sem ebben a teremben, sem abban a munkában, amelyet az elkövetkező években el fogunk végezni.” Almási István az alakuló ülésen elmondott beszéde.

Tisztelt Miniszter Úr és Barátaim!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Tisztelt Hódmezővásárhelyi Polgárok!

A mai nap ünnepelni jöttünk, ünnepi közgyűlésre. Ünnepelni, mert van rá okunk. A mai nap azonban nemcsak a megválasztottak, hanem a hódmezővásárhelyi polgárok közösségének ünnepe. Sajátos pillanat mind az ember, mind a város életében, amely időn felül áll, jól láthatóan megjeleníti a közösség akaratát, ami összeköt és összekapcsol mindannyiunkat.

Október 12-én úgy döntöttek városunk polgárai, hogy azt a munkát folytassuk, amit már az elmúlt ciklusban elkezdtünk. Szeretnék köszönetet mondani minden polgárnak, akiktől bizalmat kaptunk a folytatásra. Köszönöm mindenkinek, akik éltek demokratikus jogukkal és részt vettek a választáson és ezzel kifejezték, hogy fontosnak tartják városunk jövőjét, a holnapot.

Köszönetet mondok városunk polgárainak az észrevételekért, javaslatokért, a közös munkáért. Köszönetet mondok a közgyűlés tagjainak, a hivatal és az intézmények munkatársainak a szorgalmas munkáért, és külön köszönetet mondok városunk országgyűlési képviselőjének, Lázár Jánosnak a magas színvonalú munkáért, a támogatásért és hogy mindig számíthatunk rá. Minderre szükség volt ahhoz, hogy elérhessük a ma látható eredményeinket.

Minden választás sajátos koncentrátuma az időnek. A múltba tekint, de a jövőbe mutat. Tudjuk, hogy hol állunk, most az a kérdés, hogy merre tartunk? A szavazólap körébe húzott iksz éppúgy értékeli az előző éveket, ahogyan meghatározza a következő esztendők irányát is. Az eddigi eredményekhez és a sikerhez a legnagyobb erőt az adta, hogy városunk lakossága egy erős közösséget alkot, amely nemcsak tervezni meri a holnapot, de el is éri céljait. Mindvégig hittük, hogy közösen szebbé és élhetőbbé tesszük városunkat. Hittük, hogy közösen a kultúra, a fejlődés, a gyarapodás városává tehetjük Hódmezővásárhelyt. Ma tehát, amikor kijelenthetjük, hogy a vásárhelyiek értékelése alapján olyan négyéves ciklust zárhatunk, amely rengeteg fejlődést, eredményt és sikert hozott a városnak, rögtön hozzá is kell tennünk két dolgot.

Az első, hogy mindezt csak a közös munkával, összefogással és a hódmezővásárhelyi polgárok támogatásával, együtt értük el. A másik, hogy bár eredményeink önmagukért beszélnek, nem dőlhetünk hátra, teendő és munka az elkövetkező öt évre is akad bőven.

Mindenütt vannak olyan emberek, akik mindennek ismerik az árát, de nem ismerik az értékét. Nekünk őket is képviselni kell, akkor is, ha nem mérik fel milyen értéket képvisel egy művelődési központ felújítás, egy múzeum bővítés, egy zongoravásárlás, egy belváros vagy egy leszakadó városrész rehabilitáció.

A választás ugyanis nem csupán értékelés, elismerés, de megbízatás is egyben. Városunk sikere és folyamatos fejlődése mindannyiunk érdeke. Nekünk azonban, akik ebbe a terembe ma a vásárhelyi polgárok bizalmának köszönhetően léphettünk be, Hódmezővásárhely fejlődése a legfontosabb feladatunk, kötelességünk és célunk. Hódmezővásárhely érdekénél soha, semmi nem lehet fontosabb, sem ebben a teremben, sem abban a munkában, amelyet az elkövetkező években el fogunk végezni.

A mai nappal kezdődően tehát megbízatást és az ehhez szükséges bizalmat kaptuk meg. Bizalmat a folytatásra, az új képviselők bizalmat az előttük álló munkához. A megválasztott képviselők között nincsenek nyertesek és vesztesek, a közgyűlés minden tagjának a város érdekében kell dolgoznia. Mint megválasztott polgármester magam sem egy párt, vagy politikai szövetség, hanem kizárólag a város, a közösség érdekeit képviselem. A mindennapi hivatali munkában pedig a magasan képzett, profi önkormányzati dolgozókra lehet és kell építeni, akiknél szintén nem lehet szempont a párthovatartozás.

 

Tisztelt Képviselőtársaim!

Az elkövetkező öt évben hatalmas felelősség hárul ránk. A vásárhelyi polgárok is a legjobbat érdemlik, és nekünk minden lehetőségünk adott ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Az elmúlt négy, nyolc, tizenkét év alatt olyan fejlődést sikerült megvalósítanunk, ami alapja lehet egy kiemelkedően sikeres öt évnek, amely akár az elkövetkező ötven évet is meghatározhatja.

Folytatnunk kell azt az utat, amit az elmúlt években megkezdtünk. Folytatnunk kell a városépítést, a közösség erősítést, a munkahelyteremtés programját, mert az itt élők ezt várják tőlünk.

Az idei esztendőben új költségvetési ciklus kezdődött az Európai Unióban. Minden korábbinál több pályázati támogatás áll rendelkezésünkre, melynek segítségével még sikeresebbé tehetjük városunkat. Ehhez kemény és kitartó munkát várok mindenkitől. Minden képviselőtől és hivatali dolgozótól.

Adottságaink mellett a lehetőségeink is kedvezőek: a kormány értünk, (országgyűlési képviselőnk személyében – ha magam mellé tekintek, akkor – velünk) és nem ellenünk dolgozik.

Ahhoz azonban, hogy sikeresek legyünk, felkészültnek kell lennünk, gyorsan és hatékonyan kell lépnünk minden helyzetben. Akkor is, ha támadnak, de akkor is, ha támogatnak minket. A nagy lehetőség nem fog minket megkeresni, nekünk kell figyelni őt és megfelelően felkészülve, lecsapni rá. Ezért mindig résen kell lennünk, hogy észrevegyük a kedvező alkalmat és kihasználjuk. A lehetőségeinkkel okosan, meggondoltan, célszerűen és célravezetően kell gazdálkodnunk. Mindehhez pedig egy filozófus szavait idézve legalább fél napot dolgoznunk is kell: „mindegy, hogy a 24 óra melyik felét, az első tizenkettőt, vagy a második tizenkettőt”.

 

Tisztelt Képviselőtársaim!

Ma, itt mindannyian Hódmezővásárhely szolgálatára tettünk esküt. Ehhez a munkához kérem országgyűlési képviselő úr segítségét, az önök támogatását és ehhez ajánlom fel saját munkámat. Öt év múlva Hódmezővásárhely nem csupán a régió, de az ország legdinamikusabban fejlődő városa lesz!

Bízzunk egymásban!

Köszönöm, hogy meghallgattak!

Megszakítás