Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Antall Józsefre emlékeztek Hódmezővásárhelyen

„Szolgálok, amíg a nemzetnek haszna van belőle” – vallotta Antall József korábbi miniszterelnök. A 20 évvel ezelőtt, december 12-én elhunyt kormányfőre Hódmezővásárhelyen is megemlékeztek. Az első szabadon választott magyar parlament miniszterelnökének szellemi örökségét, emberi nagyságát, kabinetjének tagjai és párttársai idézték meg.

„Ünnepi pillanatban állok a magyar országgyűlés és az egész nemzet nyilvánossága előtt. Olyan pillanatban, amelyet végtelennek tűnő várakozás előzött meg, és amelyről gyakran hittük, hogy sohasem fog eljönni.”

A harmadik Magyar Köztársaság első szabadon választott miniszterelnöke, beiktatását követően e mondattal kezdte kormányfői beszédét.

Az 1993-ban elhunyt Antall Józsefről Hódmezővásárhelyen is megemlékeztek.

Az eseményen a Magyar Televízió archívumát felhasználva, a helyi televízió által készített dokumentumfilm összeállítás is azt segítette, hogy minél pontosabban idézzék meg a nagyformátumú politikus sokoldalú személyiségét.

Antall József nevéhez fűződik többek között az államszocializmus eltörlése, az ország új gazdasági alapokra helyezése, de ezúttal nemcsak a politikusra, az emberre emlékeztek. 

– Hihetetlen nagyságú emberi és erkölcsi erőről tett tanúbizonyságot, hiszen egy halálos kórral a szervezetében végig a politika porondján, a közélet közepén, mindent vállalva, és önmagát feláldozva tett meg mindent, hogy egy puskalövés nélkül ebből az országból az ő általa is olyan szeretett Németh Lászlói gondolat szerint, egy emelkedő nemzet váljon. Az ország ennek a férfinek hálával tartozik, és soha nem feledheti el.

Antall József politikai életútját és szellemi örökségét kabinetjének egykori tagjai és párttársai jelenítették meg. A kötetlen beszélgetésen személyes élményeit elevenítette fel többek között dr. Balsai István alkotmánybíró, az Antall–kormány igazságügy-minisztere.

– Megjelenésben, személyiségében, kinézetében rendkívül Europier külsejű, óriási felkészültségű ember volt. Korának egyik legfelkészültebb politikusa volt. Közvetlen, szellemes. Sokan mondják igaztalanul, hogy nem volt mosolygós. Rendkívül szellemes, igazi nagyműveltségű tudós tanárember volt és mellesleg politikus, Magyarország miniszterelnöke.     

Az emlékező beszélgetésre a néhai kormányfő özvegye is ellátogatott, aki elmondta, férje a teljességre törekedett munkájában és családi életében egyaránt. Mindig ügyelt arra, hogy ha nehezen is, de mindenképpen időt szakítson hozzátartozóira.

– A hétvége mindig a miénk volt. Akkor kézen fogta a fiainkat, elvitte őket múzeumba, sétálni. Amikor tehettem, és az ebéd is elkészült én is velük mentem – mondta.

A megemlékezésen Antall Józsefet a huszadik század talán egyik legnagyobb formátumú politikusának nevezték, aki Magyarországot méltó életkörülmények közé és erkölcsi magaslatokba kívánta emelni. Törekvései szilárd értékrendjéből, családi neveltetéséből táplálkozott.

 

Megszakítás