Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Árvízvédelmi készültség a folyóknál

Az eddig lehullott és a napokban várható nagy mennyiségű csapadék miatt, a belvíz mellett a folyók áradása is gondot okoz.  Ebben az időszakban nem megszokott ez a jelenség, utoljára több, mint tíz évvel ezelőtt áradtak a folyók a tél közepén.

Mindszentnél mától áll a komp a Tisza magas vízállása miatt. Hazánk második legnagyobb folyójának vízhozamát az is befolyásolta, hogy mellékfolyói is áradásnak indultak. Bár a térségben a szakemberek szerint az év bármely szakában várható csapadékból keletkezett árvíz, utoljára 1998-ban vonultak le árhullámok a folyókon ilyenkor, tél közepén.
– Ma reggel Mindszentnél már elérte a folyó vízszintje a 600 centimétert, Szegednél pedig 578 centiméteren áll – adott tájékoztatást a legfrissebb adatokról Versegi László, az ATIKÖVIZIG szakaszmérnöke, aki hozzátette: hétvégéig ezen a szakaszon még 60-70 centiméteres emelkedést várnak. Makónál már apad a Maros, ott tegnap tetőzött 350 centiméteren.

A Tisza tetőzését a jövő hét elejére várják, Mindszentnél körülbelül 670 centiméteren, ami éppen hogy meghaladja az egyes fokozatú árvízvédelmi készültséget, Szegednél pedig 620 centiméteren, amely még az egyes fokozat alatt van.
A megyeszékhelyen már az új év első munkanapján le kellett zárni a rakpartot, amelyet az ártól függően akár két- három hétig sem nyitnak meg.

Valamivel rosszabb a helyzet a Hármas – Körösnél: ott másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A számításokba azonban nem kalkulálták bele a következő napokra várható csapadékot, illetve az olvadó hó mennyiségét. Ez a szakaszmérnök szerint újabb árhullámokat indíthat majd el.

Megszakítás