Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Átadják a Bessenyei-díjat

Az idén nyolcadik alkalommal adják át január 22-én, pénteken a Magyar Kultúra Napján a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, Hódmezővásárhelyen.

 

Hódmezővásárhelyen 2008-ban alapították a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, melyet hagyományosan a Magyar Kultúra Napján adnak át. A félmillió forintos pénzjutalommal járó elismeréssel minden évben olyan művészeti csoportot, illetve személyt díjaz az önkormányzat, akik a magyar kultúra területén kiemelkedő tevékenységet folytatnak, méltón képviselve Bessenyei Ferenc, a magyar színjátszás „fejedelmének” szellemiségét.

– A díjat színjátszás, magyar nóta, kórus, néptánc, vers és prózamondás kategóriában egy-egy személy, vagy egy-egy csoport kaphatja meg – mondta Almási István polgármester.

A január 22-én, pénteken 17 órakor kezdődő díjátadón közreműködik Rakonczai Kitti, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákja, a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola tanulói, valamint a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara. Ezt követően 18 órakor a vásárhelyi Bessenyei-díjasok adnak gálaműsort. Az esten fellép Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, Fogarassy Judit tanítványa, Várkonyi Kamilla, valamint Zoltán Péter klarinétművész és a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi-, illetve a vásárhelyi Fúvószenekar, illetve a Fandante Kamarakórus és a Kankalin néptáncegyüttes.

A VTV élőben közvetíti a pénteki ünnepséget és a gálaműsort.

 

Megszakítás