Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Átadják Mezővári új óvodáját

Az új Mezővári óvoda ünnepélyes átadását 2017. december 19-én, kedden 11 órakor tartják Mezőváriban, a Toldi Miklós utca 32. szám alatt. Az avatáson köszöntőt mond: Dr. Grezsa István kormánybiztos, Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere, Zán Fábián Sándor püspök-lelkész, Mezővári Hennagyij Hennagyijovics Moszkal Kárpátaljai Állami Közigazgatási Hivatal elnöke, Salamon Elemér, Mezővári polgármestere.


 

Hódmezővásárhely mindig fontosnak érezte a magyarság határokon átívelő egyesítését, támogatását. A város még 2015-ben csatlakozott Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány a magyar önkormányzatokhoz és a megyei jogú városokhoz intézett felhívásához – amennyiben lehetőségük engedi -, támogassanak kárpátaljai magyar településeket, szolidaritást vállalva, és segítve ezzel a kárpátaljai magyarságot. Hódmezővásárhely közgyűlése akkor úgy döntött: a beregszászi járásban található, 3400 lakosú Mezővári községet támogatja, ahol a magyarság abszolút többségben él. A város több éves testvértelepülési kapcsolatot ápol a kárpátaljai Aknaszlatina községgel, ezért a képviselő-testület az ő támogatásukról is határozott. Mezővárit 4 millió forinttal, Aknaszlatinát 2 millió forinttal támogatta Hódmezővásárhely.

 

Hódmezővásárhelyről delegáció is látogatott Mezőváriba. Mind a két település vezetőinek átadta a támogatást, ugyanakkor azt is felmérték: milyen segítségre van még szükség. Azt tapasztalták, hogy az óvoda Mezőváriban nagyon rossz körülmények között működik. Egy, a szocializmusban épült, monumentális, kihasználatlan, és korszerűtlen épületbe kénytelenek a szülők járatni a gyerekeiket. Az elavult nyílászárók nem szigetelnek megfelelően, a fűtés nem megoldott, cserépkályhájuk van. Nagyon szegényes, korántsem gyerekparadicsom.

 

Kárpátalján az óvodai nevelés 3-6 év közötti korban történik, 5 éves kortól kötelező egy év iskolai előkészítőn történő részvétel, amely az óvodában valósul meg. A Mezővári Nyírfácska Óvodában magyar nyelvű nevelés folyik. A körülmények miatt a hódmezővásárhelyi közgyűlés úgy döntött, hogy gyűjtést kezdeményez új óvoda építésére Mezőváriban. Az új óvoda alapkövét 2016 végén rakták le.

 

A kezdeményezést mintegy 800-an közel 48 millió forinttal támogatták magánszemélyek, olvasókörök, civil szervezetek, vállalkozások.  A pénzbeli felajánlások mellett hódmezővásárhelyi cégek többek között építőanyagokat, burkolási munkával, festéssel járultak hozzá a kivitelezéshez. Így összesen több mint 65 millió forint gyűlt össze. Ezen kívül a magyar kormány 50 millió forint támogatást biztosított.

 

Megszakítás