Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Átadták a hódmezővásárhelyi belváros-rekonstrukció újabb ütemét

Elkészült a hódmezővásárhelyi belváros-rehabilitáció újabb üteme, a 740 millió forintból, uniós támogatással megvalósult beruházást csütörtökön adták át.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, fideszes országgyűlési képviselő avatóbeszédében kifejtette, a várospolitika célja, hogy a települést még élhetőbbé, még szerethetőbbé tegye.

A miniszter úgy fogalmazott, jól döntött a hódmezővásárhelyi közgyűlés, amikor ahelyett, hogy a belvárosból beépített volna egy újabb részt, olyan közösségi teret hozott létre, amelyet minden vásárhelyi polgár használhat, köztük is elsősorban a környéken lakók.

Hódmezővásárhelyen az elmúlt években – az országban is élen járva – olyan gondozott kerteket hoztak létre, amelyeket tavasztól őszig egyre többen használnak az ott élők – mondta a politikus.

Almási István (Fidesz-KDNP), Hódmezővásárhely polgármestere elmondta, a belvárosi Hódi Pál utca üresen álló telkén ingyenesen használható, 42 férőhelyes mélygarázs épült akadálymentesített lifttel, a felszínen közparkot, játszóteret és illemhelyet, valamint baba-mama szobát alakítottak ki. A Tóth Sándor utcában felújították az útburkolatot, kerékpártárolókat helyeztek el, a Népkertben a területrendezés mellett illemhely épült.

Mindhárom helyszín környezetrendezési terveit Andor Anikó, Ybl Miklós-díjas kert- és tájépítész vezetésével a Land-A Táj- és Környezettervezési Műterem, az építészterveket a Puhl és Dajka Építész Iroda, Dajka Péter Pro Architectura díjas építészvezető tervező készítette – tudatta a polgármester.

Az új pihenőparkban három köztéri alkotás is helyet kapott. Nagy Attila alkotása a hódmezővásárhelyi téglaépítészetet megteremtő Sándy Gyulának állít emléket. A látogatók pihenését szolgáló kertben három csobogó épült, amelyek mellé Bojti András üvegszobrász “Hommage á Janáky” című üvegplasztika-sorozata került. A játszótér mögötti tűzfalon pedig a V. Nagy Nándor hódmezővásárhelyi keramikus tervei alapján készült, 160 négyzetméteres installáció idézi meg az ismert csillagképeket.

(MTI)