Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Átadták a hódmezővásárhelyi Bessenyei-központot

Bessenyei Ferenc pályáját megelevenítő kiállítással és gálával megnyílt pénteken este Hódmezővásárhely megújult és kibővített, a színészóriás nevét viselő művelődési központja.

A központ átadása nemcsak a hódmezővásárhelyiek, hanem az egész ország ünnepe – mondta avatóbeszédében Lázár János (Fidesz), a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

Ünnep azok számára, akik hisznek abban, hogy még léteznek olyan közösségek, akik készek és képesek áldozni a kultúráért és a művészetért – tette hozzá.

“A hódmezővásárhelyiek abban hisznek, hogy a kultúrával, a műveltséggel, a képzőművészettel az ember jobbá tehető. Mi ezt hirdetjük, és kívánjuk is Magyarország minden polgárának” – hangsúlyozta a politikus, aki Bessenyei Ferencről mint a XX. század legnagyobb magyar színészéről és Hódmezővásárhely számára a legkedvesebb színművészről beszélt.

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ 1,2 milliárd forintos beruházás során, uniós támogatással újították föl. Az alapjaitól megújult, műemléki védettség alatt álló – Janáky István tervei alapján készült – épület a második világháborút követően, 1947 és 49 között a szocreált megelőzően virágzó magyar építészeti modernizmus egyik legszebb példája.

A központ egy új, 870 négyzetméteres hasznos alapterületű szárnnyal bővült, ahol táncstúdió, valamint a zeneiskola egy részlege kap helyet. A rekonstrukció terveit Janáky István fiai készítették. A központ a 4,2 milliárd forintos összköltséggel megvalósuló Tornyai János Kulturális Városnegyed legfontosabb eleme.

(MTI)

Megszakítás