Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Augusztus elején fejeződik be az unitárius templom külső felújítása

A május elején kezdődött, 20 millió forintos beruházás során az eredeti tervrajzok, korabeli fényképek alapján dolgozott a kivitelező.

Május elején kezdődött a 100 éves unitárius templom külső felújítása. A 20 milliós nagyságrendű beruházás a Püspökségnek, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak, a hívek adományainak, a kanadai és vancouveri testvérgyülekezetnek, valamint a vásárhelyi önkormányzatnak köszönhetően valósulhat meg.

– A vásárhelyi önkormányzat, a közgyűlés kétmillió forintot szavazott meg erre a célja. Ennek birtokában tudjuk megjavítani a díszkerítést, a bejárati ajtókat és egy ólomkeretes ablakot is kicserélünk, ez utóbbi másfél négyzetméter – mondta Kiss Mihály, unitárius lelkész.

Még 2009-ben felújították a templombelsőt, amelynek során megjavították a régi, ólomkeretes ablakok többségét, és korszerűsítették az elektromos hálózatot is. A belső megújulás adta a lökést a külső felújítások megkezdéséhez, amelynek során most a toronysisak, a homlokzat, valamint a díszkerítés szépül meg. A munkálatokat az eredeti tervrajzok, korabeli fényképek alapján végezte el a kivitelező cég.

– 100 éves a templom, mindent, amihez hozzákezdünk, felújítunk, ahhoz kikérjük a szakemberek véleményét, mindent az eredetiben állítunk vissza, a lehetőségek keretein belül – mondta Kiss Mihály.

Az unitárius templom külső megújulása várhatóan augusztus elején fejeződik be, ám ezzel még nem lesz teljes a megújulás, hiszen jövőre tervezik a fűtés korszerűsítését, és hamarosan szeretnék az orgonát is restaurálni. A tervek között szerepel a harangszó elektromos megszólaltatása is.

Megszakítás