Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Augusztus végéig lehet pályázni a tanyafejlesztési programra

2012. augusztus 31-ig pályázhatnak a gazdák a tanyafejlesztési programra, egyenként 2 millió 100 ezer forintig. Az összesen 400 millió forintos pályázati keretből 206 település részesülhet, köztük Hódmezővásárhely is.

A Vidékfejlesztési Minisztérium idén második alkalommal, július 9-én nyitotta meg tanyafejlesztési pályázatát, amelyre augusztus 31-éig, 206 település pályázhat, összesen 400 millió forint értékben.

– A pályázat feltétele, hogy a tanyán lakó ingatlantulajdonos mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozzon, amelynek 2011-es évi bevétele nem éri el a nettó ötmillió forintot – mondta Benkő Zsolt, a Gazdasági Egyesület elnöke.

A pályázatot több célterület vonatkozásában lehet benyújtani.

– Kiemelt fontosságú magának a tanyaépületnek a fejlesztése. Emellett a gazdaságban található melléképületek kialakítására, fejlesztésére, például trágyatároló kialakítására, energetikai fejlesztésre, állatállomány vásárlására, vetőmag vásárlására, kerítés, karám kialakítására, illetve természet közeli szennyvíztisztító kialakítására lehet pályázni – mondta Benkő Zsolt.

Emellett a tanyagazdaságban végzendő feladatokhoz kapcsolódóan gazdasági eszközök fejlesztésére, kisebb gépek vásárlására is pályázhatnak a gazdák, összesen 2 millió 100 ezer forintig.

A támogatás intenzitása elérheti a 75%-ot, ez azt jelenti, hogy a pályázónak 25% önerővel kell rendelkeznie, amely készpénz és hitel formájában is rendelkezésre állhat.

A Csongrád Megyei Agrárkamara szaktanácsadója hétfőn és szerdán délután négy órától tart ügyfélfogadást a Petőfi utca 6. szám alatt, a pályázati felület kitöltésében nyújt segítséget. A Polgármesteri Hivatalban, a Kossuth tér 1. szám tevékenykedő Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesületnél szintén kaphatnak felvilágosítást a pályázók.

Megszakítás