Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Autómentes nap 10. alkalommal Vásárhelyen

Idén a Nagy Sportágválasztó rendezvényéhez kapcsolódóan tartották Vásárhelyen az európai autómentes napot, amelyre duatlon versennyel emlékeztek. A Szent István Általános Iskola és Óvoda, valamint az EVP közös programjára előzetesen 10 általános és középiskolai intézményből 40 tanuló nevezett.

1997-ben egy francia kisváros lakosai elkeseredtek a levegő rossz minősége miatt, ezért szeptember 22-ére autómentes napot hirdettek. Az Európai Unió is elfogadta a kezdeményezést, amelyhez Magyarország 2002-ben csatlakozott. Hódmezővásárhelyen az idei a 10. évforduló, az európai mobilitás hetének záró rendezvényeként, egy nappal előbb, szeptember 21-én tartotta meg az európai autómentes napot. A Szent István Általános Iskola és Óvoda szervező intézményként, az EVP-vel közösen, a Nagy Sportágválasztó keretén belül rendezte meg a „Nem szégyen a futás” elnevezésű programot.

– Hagyományt teremtettünk sportiskolaként. Igyekszünk összekapcsolni a környezetvédelmet, az egészséges életmódot, és „Nem szégyen a futás” címmel tavaly a téglagyári tanösvényen kubikfutást rendeztünk, ezt az idei évben a Nagy Sportágválasztóhoz kapcsolódóan duatlon versennyé bővítették a kollégáink. Futás kerékpározással együtt lesz a versenyen – mondta Walterné Böngyik Terézia a Zöld Kapocs Munkaközösség vezetője.

A versenyre négyfős csapatokban, fiú és lány kategóriában lehetett nevezni, amelyre előzetesen tíz általános és középiskolai intézményből 40 diák jelentkezett. A környezettudatossághoz kapcsolódó programok során olyan rejtvényeket adtak a gyerekeknek, amellyel a pedagógusok felmérhették, hol tart a tudásuk, az információk alapján pedig a természettudományos tantárgyak tanításánál a hiányzó ismeretek pótlását veszik majd alapul a tanárok.

A környezettudatos neveléshez egy pályázat is kapcsolódik, amely „A fenntartható életmóddal és fogyasztási szokásokkal kapcsolatos Nonprofit Információs Központ fejlesztése Hódmezővásárhelyen” nevet viseli.

– A pályázatunkat 2010-ben nyújtotta be a város, amelyben egy nonprofit információs központot hozunk létre a kórház L épületében. Ez a fenntartható életmódra nevelést és az ehhez kapcsolódó ismeretek terjesztését tűzte ki céljául – mondta Walterné Böngyik Terézia.

A pályázat olyan eszközök beszerzésére ad lehetőséget, amelyek bérelhetők lesznek a tanintézmények számára, és amellyel például vízminőséget, légszennyezést, és sugárzást lehet mérni. Segítségükkel az oktatás során a gyerekek napi tapasztalatait bővíthetik majd hosszú távú tudássá.

Megszakítás