Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Az adózásról kaphatnak tájékoztatást a vásárhelyi gazdák

Gazdafórumot szervez a Gazdakörök Csongrád Megyei Szövetsége és a Hódmezővásárhelyi Gazdakör február 12-én délután a Városháza dísztermében, ahol a mezőgazdasági vállalkozók és őstermelők az idei évi adó változásokról kaphatnak tájékoztatást.

A téli hónapok időjárása eddig kevéssé kedvezett a mezőgazdaságnak. Bár a gazdák úgy látják, hogy az őszi vetések jól alakulnak, a kevés csapadék mégis aggodalommal tölti el őket.

– Nem igazán hullott csapadék, ebben a hónapban is csak néhány milliméter esett, nagyon lent van a talajvíz is, és ez kihatással lehet a tavaszi kultúrák fejlődésére. A kevés csapadék okoz most problémát. A tavalyi évben is mínusszal indultunk, de az idei tél sem hozta meg a várt csapadékmennyiséget, amely ilyenkor szükséges volna – mondta Pál László, a Hódmezővásárhelyi Gazdakör elnöke.

Nem elég pusztán az időjárást figyelni és megtermelni a növényeket, értékesítésükről is gondoskodni kell, ahogyan az éppen aktuális adórendeletekkel is tisztában kell lenniük az őstermelőknek és a mezőgazdasági vállalkozóknak. Ezért minden év elején a Gazdakörök Csongrád Megyei Szövetsége a hódmezővásárhelyi szervezettel közösen gazdafórumot szervez..

– Az idei évben arra kértem az előadót, hogy az illetékek változásáról beszéljen. Bár ebben az évben nem történt sok módosítás a mezőgazdaságban az adózás szempontjából, de azért nem árt egy-két dolgot felfrissíteni, ezért arról is szó esik majd, hogy az őstermelők a nyolcmillió forintos határig milyen költségeket és bevételeket számolhatnak el – tette hozzá a Hódmezővásárhelyi Gazdakör elnöke.

Ez az értékhatár már évek óta él, mégis több gazdálkodó jelezte: nem egyértelmű sok minden ezzel kapcsolatban. Így várhatóan az őstermelők adómentessége, valamint bizonyos érték feletti adókedvezménye is téma lesz a tájékoztatón.

A gazdafórum február 12-én délután 14 órakor kezdődik a Városháza dísztermében, ahol Pestuka Gabriella, a NAV Dél-alföldi Regionális Adóigazgatóságának osztályvezetője várja az érdeklődő gazdákat és könyvelőiket.

Megszakítás