Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Az alföldi festészet klasszikusaival gyarapodott a Tornyai János Múzeum anyaga

Tornyai Jánosnak, Rudnay Gyulának, Endre Bélának, Barcsay Jenőnek és a realista festészet további nyolc, kiemelkedő művészének tizennégy alkotásával gyarapodott a hódmezővásárhelyi múzeum anyaga; a műveket az önkormányzat helyezte tartós letétbe a közgyűjteménynél.

Lázár János (Fidesz) polgármester a letéti szerződés aláírásakor elmondta, támogatja, hogy a múzeumok városi tulajdonba és kezelésbe kerüljenek, ott, ahol erre a képviselő-testület igényt formál. Hódmezővásárhely jó példa arra, hogy lehet egy múzeumot sikeresen működtetni, megteremtve – az állami normatívát kiegészítve – a közgyűjtemények újjászervezésének anyagi feltételeit – hangsúlyozta a Fidesz országgyűlési frakcióját is vezető politikus.

A múzeumok a helyi közösségek identitásképző és -erősítő fórumai, nemcsak kiállítóhelyként működnek, hanem művészettámogató és -pártoló munkát is végeznek. Magyarországon ötezer művész él vidéken, számukra a legfontosabb, hogy legyen hová kötődniük, ebben óriási lehetőség az, hogy a múzeumok önkormányzati kezelésbe kerülhetnek – fogalmazott a polgármester.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat saját bevételeiből jelentős összegeket, évente mintegy 100 millió forintot fordít műalkotások létrehozásának támogatására és vásárlására – közölte Lázár János.

Az elmúlt két évben a város így vásárolta meg az alföldi festészet klasszikusainak összesen tizennégy alkotását, melyek tartós letétként az Alföldi Galéria állandó kiállítását gyarapítják a jövőben.

Nagy Imre múzeumigazgató elmondta, hogy az 1985-ben megnyílt állandó tárlat az Alföld képzőművészetéről nyújt átfogó képet. E törekvésben – a közgyűjteményben őrzött művek bemutatásán kívül – más muzeális intézmények kölcsönzései is segítették a létrehozókat. Már a nyitással egy időben megindult a kölcsönzött művek cseréje saját tulajdonú alkotásokra. Ennek része Barcsay Jenő, Bernáth Aurél, Boldizsár István, Endre Béla, Fényes Adolf, Kohán György, Nagy István, Nyilasy Sándor, Perlmutter Izsák, Rudnay Gyula, Szőnyi István és Tornyai János munkáinak a kiállítóhelyre kerülése.

A gyűjteménygyarapodás segíti az állandó kiállítás megújítását, melyre az önkormányzat és a Tornyai János Múzeum a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz nyújtott be pályázatot. A fejlesztési elképzelés célja az Alföldi Galéria állandó kiállításának a XXI. századi látogatói és múzeumszakmai igényeket kielégítő felújítása és bővítése.

(MTI, fotó: hodmezovasarhely.hu, Szilágyi Gergely)

Megszakítás