Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Az alföldi táj vonzásában – Holler László kiállítás nyílt az Alföldi Galériában

A 75. születésnapját ünneplő Holler László festőművész legújabb munkáiból nyílt kiállítás az Alföldi Galériában. A bemutatott festmények és grafikák a természet szépségét, valamint a természet és az emberek sajátos viszonyát úgy ábrázolják, ahogyan arra csak az alkotó képes. Holler László egyéni látásmódja ugyanis a színhasználatban rejlik, amellyel atmoszférikus hatást tud elérni

Az alföldi táj vonzásában címet kapta Holler László kiállítása, amely az Alföldi Galéria földszinti öt termében kapott helyet. A festőművész bár fővárosi születésű, és tanulmányait Sopronban végezte, 1960-ban Hódmezővásárhelyre került, ahol a puszta, a környező tanyavilág és a Tisza árterének hangulata teljesen magával ragadta. Évtizedekig tanított a Klauzál Általános Iskolában és 1967 óta a mártélyi szabadiskola oktatójaként is fontos feladatokat lát el. Az alkotó idén ünnepli 75. születésnapját, és a jeles évforduló alkalmából a Magyar Kultúra Napján kiállítással lepte meg az érdeklődőket.

– Ez nem Holler László életművének összefoglaló kollekciója, ezekkel a festményekkel magát próbálta ki, mire képes még azzal a tudásanyaggal, amelyet eddig felhalmozott. Ő nem vadász, és nem természetfestő, hanem ő maga a természet gyermeke, aki a hozzá kötődő mindenséget tekintette egyszerre modelljének és tanítómesterének – mondta Almási István polgármester.

Holler László most bemutatott munkáinak zöme 2012-ben készült és mindegyiken tetten érhető az alkotóra jellemző sajátos színhasználat, amely atmoszférikus hatást képes teremteni. Különösen szereti a kék árnyalatait, az aranyló sárgákat és a bíbort. A kiállított alkotások nagy része festmény, de grafikái is láthatók az Alföldi Galériában. 

– Minden szín szép, csak össze kell társítani, össze kell válogatni őket. Az ember színekben él, színek veszik körül. A rajz az más dolog, hiszen ott a vonalak dominálnak, de az is szép mesterség. Mindennek a rajz az alapja, még akkor is, ha az nem látszik a képen – mondta Holler László festőművész.

Az Alföldi Galéria Szőnyi utcai szárnyában haladva, az évszakok és a témák változását szimbolizálva más-más színárnyalatok dominálnak, míg az alkotó grafikái külön teremben kaptak helyet.

 

Megszakítás