Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Az Aradi vértanúkra emlékeztek

Az Aradi vértanúkra emlékeztek október 6-án, a Nemzeti Gyásznapon Hódmezővásárhelyen is. A Kossuth téren Bálint Gabriella önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet. 

1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Október 6-a Nemzeti Gyásznap. Hódmezővásárhelyen is tisztelegtek nemzeti hőseink előtt. A Kossuth téren Bálint Gabriella önkormányzati képviselő mondott beszédet.

– Az 1600-as évektől magyarságnak szinte minden évszázadára jutott egy-egy szabadságharca. Ezek közül talán a legmagasztosabb az 1848-49-es, melyben a vásárhelyiek is komoly hazafiasággal álltak helyt. Több ezer nemzetőrt, majdnem ezer újoncot, – Szamecz András önkéntes századot szervezett – termény és pénzadományokat, 200 szekeret, és sok ezer kenyeret adott az oroszokkal és osztrákokkal harcoló magyar főseregnek. A vásárhelyi katonák büszkeséget és dicsőséget szereztek városunknak. A harcok utolsó napjaiban, amikor a magyar fősereget Szegednél összevonták, városunk etette, itatta és látta el mindennel az 57 ezres hadsereget. A fősereg és kormányzat július 8-a és augusztus 1-je között Szeged térségében tartózkodott, városunk napi 4000 kenyeret szállított Szegedre – mondta Bálint Gabriella önkormányzati képviselő.

Az eseményen a hősökre emlékezve imát és áldást mondott Bán Csaba református lelkész, majd az önkormányzat, a pártok és a civil szervezetek helyi képviselői megkoszorúzták a 1848-49-es emlékművet. A megemlékezés a Kincses temetőben, a Hősök kertjében folytatódott.

Megszakítás