Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Az elhúzódó tél és a sok csapadék hátráltatja a mezőgazdasági munkákat

Az elmúlt napokban folyamatosan nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága. A helyzet problémákat okoz a mezőgazdaság számára is: a gazdák nem tudnak gépeikkel rámenni a földekre.

A belvízi helyzet kedvezőtlenül hat a mezőgazdaságra is. A néhány hete még zöld búzatáblák ma már a belvíz miatt kezdenek sárgulni. A másik nagy gond, hogy a gazdák nem tudnak gépeikkel rámenni a felázott földekre, ezért jócskán késnek a tavaszi munkálatokkal. A legnagyobb problémát a talaj, a vetőágy előkészítése jelenti, amelyet belátható időn belül nem is tudnak megtenni. Tavaly március végére már végeztek a tavaszi árpa, a zab, a napraforgó vetésével, de a takarmányborsó jórészét is sikerült földbe juttatni. Ha továbbra is marad a csapadékos időjárás, egyes területeken csak repülőgépről lehet a szükséges növényvédelmi munkákat elvégezni, amely nagyon költséges megoldás.

A belvíz mellett a hosszú ideig tartó hideg, az éjszakai fagyok fenyegetik a már 25-30 centiméteresre megnőtt repcét, amely a hirtelen felmelegedéstől később kifőhet.

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint belvízkárokra is igényelhetik a mezőgazdasági termelők a kárenyhítő juttatást a mezőgazdasági kockázatkezelési törvény szerint.

A növénykultúrában belvíz miatt bekövetkezett, legalább 30 százalékos mértékű hozamcsökkenést okozó kár tekinthető belvízkárnak. A belvízkár szempontjából a káresemény időpontjának azt kell tekinteni, amikor a növénykultúrán a káreseményt első alkalommal észlelték.

A Vidékfejlesztési Minisztérium felhívja a mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy minden lehető eszközzel segítsék a belvíz mihamarabbi elvezetését. A rendbe tett csatornák, és vízelvezető árkok nagyban hozzájárulhatnak ugyanis a felesleges csapadékvíz elvezetéséhez, a talaj előkészítési munkák mielőbbi megkezdéséhez, a károk által érintett gazdaságok helyzetének javításához.

Megszakítás