Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Az emlékpont látogatóbarát fejlesztése

Dél-Alföldi Regionális Operatív Program (DAOP) 2.1.1/B Múzeumok, tájházak, tematikus bemutatóhelyek, témaparkok és az épített örökség (várak, kastélyok, kúriák) turisztikai célú, látogatóbarát fejlesztésére pályázati kiírást tett közzé, amelyen Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata indult. A pályázat elbírálásáról 2008. novemberében érkezett meg a támogató döntés.

A projekt által megvalósítandó célok:

a. Időszaki kiállítótér létrehozása (115 m2): Jelenleg az Emlékpont nem rendelkezik időszaki kiállítótérrel, ezért a közgyűjtemény kiállítása nem képes megújulni és a látogatottság folyamatosan csökken az elmúlt két évebn. Ha a projekt keretében elkészül az új kiállítóhelyiség, akkor évi két nagyszabású időszaki kiállítást terveznek – hasonlóan a Terror Háza tárlataihoz – az intézmény munkatársai. Ezek főként a kommunizmus időszakának meghatározó évfordulóihoz fognak kapcsolódni. Az Andrássy út 32. szám alatti épület (Bereczk-palota) udvarán lévő garázsok lesznek elbontva/átalakítva egy 115 m2-es kiállítótérré. Az épületrészben az üres termen túl a tárlatok vizuális élményét biztosító megjelenítőket (LCD képernyőket), érintőképernyős számítógépeket (és hozzájuk tartozó szervergépeket) építenek be, amelyeken a kiállítások háttéranyaga (interjúk, fényképek, dokumentumok) futna. A kiállítótér bejárata a jelenlegi kiállításból, a Fehér Gárda teremből fog nyílni. A pénztárnál váltott belépőjegy az állandó és az időszaki kiállítás megtekintésére is feljogosít.

b. „Audio-guide”-rendszer (személyi tárlatvezető) kialakítása, amely segítségével idegen nyelve(ke)n is érthetővé és élményszerűvé válik a kiállítás. Az Emlékpont kiállításán néhány tárgyfeliratot leszámítva nincsenek idegen nyelvű feliratok, magyarázószövegek, amelyek segítségével a külföldi látogatók értelmezhetik a kiállítás mondandóját. Az audio-guide rendszer által ez a probléma megoldódik. Ezek a készülékek egy mp3-lejátszónak felelnek meg, amely szolgáltatást a belépésnél vásárolhatja meg a látogató. Séta közben – a beállítás alapján – automatikusan az adott teremnek, kiállítási tárgynak megfelelő ismertetőt játssza le a készülék. A látogatónak csak annyi a dolga, hogy egyetlen gomb segítségével kiválasztja a kívánt nyelvet (magyar, angol, német). Így szakszerű vezetésen nemcsak a csoportok vehetnek részt, hanem egyéni látogatóknak is lehetőségük nyílik igénybe venni azt. A projekt 25 készülék, és hozzájuk tartozó alkatrészek beszerezését célozza meg. A pályázat csak az eszközbeszerzést támogatja, a fordítási költségekre nem fordítható az elnyert támogatás.

c. Látogatóbarát szolgáltatások: érintőképernyős információs pult a pénztárnál és fotónyomtatás. A látogatók részéről nagy az igény, hogy a múzeumról valamilyen ajándéktárgyat, kiadványt, képeslapot vásároljanak. Ezt az igényt elégítené ki egy fotónyomtató-kioszk. Ez egy olyan automata berendezés, mely képeslapokat, fényképeket (akár különböző méretben) nyomtat. A rendszerhez tartozó adatbázis tartalmazná az Emlékpontról készült külső és belső művészi fényképeket (ugyanis a kiállítás belső tereiben tilos a fotózás), valamint a gyűjteményt képező archív fotókat, okleveleket. Az érdeklődő egy érintőképernyős számítógépen kiválasztja a neki tetsző képet és a gép a megfelelő összeg bedobását követően, kinyomtatja azt. A pultnál elhelyezésre kerülő infopultról szerezhetik be a látogatók az alapinformációkat a kiállításról, a belépőkről és szolgáltatásokról. Ez változtatható magasságú lesz, így gyerekek és kerekesszékesek részére elérhetővé válik.

d. Raktár kialakítása (71 m2): A megnyitás óta folyamatosan gyarapszik a korszakra jellemző tárgyak és könyvek gyűjteménye, de az intézménynek nincs a muzeális tárgyak elhelyezésére szolgáló helyisége, ezért raktározási gondjai vannak. Ennek orvoslására szintén az Andrássy út 32. alatt, de az udvar Emlékponttól távolabbi felén épülne a melléképületből egy műtárgy és installációs raktár (az időszaki kiállítások kellékei részére).

A projekt összköltsége 198.022.740,-Ft, melyből 159.408.305,-Ft (80 %-os) a támogatás Az Önkormányzat 38.614.435 Ft (20%-os) önerővel járul hozzá a beruházáshoz.

A projekt jelenlegi állása, és ütemezése:

  • Közbeszerzés elbírálása: 2009. április közepe, kivitelezői szerződés megkötése 2009. április 23.
  • Projektmegvalósítás

A kivitelezés folyamatban van.

Megszakítás