Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Az enyhe időjárás nem kedvez a jégpályának

A rendkívül enyhe téli időjárás miatt nem működik a jégpálya a Dr. Rapcsák András úton. A létesítmény üzemeltetői hiába hűtik a jégfelületet, az nem használható. Minimum fagypont körüli hőmérséklet szükséges ahhoz, hogy újra megnyissák a pályát.

Az üzemeltetők szándékai ellenére egy ideje nem működik a jégpálya Hódmezővásárhely belvárosában. Ennek egyértelmű oka az évszakhoz képest rendkívül enyhe idő.

– A hódmezővásárhelyi jégpálya eredendően szabadtéri. Ez azzal az előnnyel és hátránnyal jár, hogy időjárás függő. Ha hideg van, akkor van jégpálya, ha meleg van, akkor nincs, mert felolvad a jég – mondta Magyar József, a Városellátó Kft. ügyvezetője.

Alulról hiába hűtik folyamatosan a létesítmény jegét, jelenleg mégis ebben az olvadási szakaszban van annak felülete.

– Mint ahogy most is látható, jelenleg a hűtőfolyadék hőmérséklete -14 fok, tehát megfelelő a hűtés. A környezeti hőmérséklet nem megfelelő a jégnek. Sajnos plusz 10- 12 fokban nem lehet jeget csinálni – tette hozzá az ügyvezető.

Aki korcsolyázni szeretne, annak érdemes figyelnie a Városellátó honlapját. A pálya fenntartói egy kamerát szereltettek fel annak érdekében, hogy bármikor, bárhonnan nyomon követhető legyen a jég aktuális állapota. Ha piros bója látható a pálya közepén, akkor az azt jelenti zárva van. Azt még most nem lehet egyértelműen megmondani mikor nyitják meg újra a létesítményt.

– Ha a környezeti hőmérséklet legalább nulla fok lenne, akkor folyamatosan tudna üzemelni a pálya, de abban a pillanatban, amint emelkedik ez a külső hőmérséklet, akkor be fog zárni újra, mert vizes jégen nem lehet korcsolyázni – egészítette ki Magyar József.

Megszakítás