Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Az idei tél leghidegebb éjszakái következnek

Európában a hideg tél eddig már több mint 400 halálos áldozatot követelt. Magyarországon január elseje óta 55 ember halálát okozta kihűlés, szén-monoxid-mérgezés miatt hatan haltak meg, de a leghidegebb éjszakák csak most következnek.

Hírügynökségi jelentések szerint a kemény télnek már több mint 400 halálos áldozata van Európában, a hideg kedden főleg a kontinens keleti felén követelt áldozatokat. Ukrajnában január vége óta 136 ember halt meg, Lengyelországban 68, közülük hatan az utóbbi 24 órában.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) összesítése szerint január lseje óta Magyarországon 55 ember halálát okozta kihűlés.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerdán azt közölte: a mentők mindössze 24 óra alatt ötven embert szállítottak kórházba kihűlés, fagyás tüneteivel, és tíz helyszínre szén-monoxid-mérgezés miatt kellett kivonulniuk.

havazás és a rendkívüli hideg múlt pénteken kezdődött Magyarországon. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint február 3-a óta 19-en vesztették életüket Magyarországon „az időjárással összefüggésben”, így például fagyás miatt, közúti balesetben vagy szén-monoxid-mérgezésben.    Az OKF összesítése szerint az idén 33 esetben avatkoztak be a tűzoltók szén-monoxid-mérgezéskor az országban. Hat ember életét már nem tudták megmenteni, 44-en szenvedtek mérgezést, 29 embert sértetlenül sikerült kimenteniük.

A hideg időjárás és a hóhelyzet következtében 1.100 esetben kellett a katasztrófavédelmi erőknek beavatkozniuk, elsősorban Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A hófúvás miatt 11 elzárt települést kellett a hó fogságából kiszabadítaniuk; ez mintegy 8.500 lakost érintett közvetlenül, továbbá 92 embert kellett kitelepíteniük a lakóhelyéről.

Bakondi György, az OKF vezetője szerdán sajtótájékoztatón azt mondta, értékelése szerint a katasztrófavédelem új rendszere jól vizsgázott, és a korábban „körvonalazódó” katasztrófaveszély-helyzetet a védelmi szervek, a rendvédelmi erők és az önkormányzatok közreműködésével megfelelően tudták kezelni.

Az országos rendőrfőkapitány közlése szerint a hideg időben a védekezés során február 3-a óta 657 ember életét sikerült megmentenie a rendőrségnek a társhatóságokkal együttműködésben. Hatala József is kiemelte: olyan szervezetek és intézmények találtak egymásra a segítségnyújtás során, amelyek korábban nem működtek együtt. Az ország emberségből jelesre vizsgázott – fogalmazott.

Kontrát Károly államtitkár eredményesnek nevezte a belügyminiszter ltal korábban kiadott intézkedéseket, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a zord idő veszélye még nem múlt el, ezért az utasítások továbbra is életben vannak.

Pintér Sándor korábban arra utasította a rendvédelmi állományt, hogy fokozottan figyeljenek a közterületen élő hajléktalanok, idősek, egyedül állók biztonságára, továbbá felhívással fordult az energiaszolgáltatókhoz is, arra kérve őket, vezessenek be kikapcsolási moratóriumot a rendkívüli hideg alatt.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális államtitkársága az MTI megkeresésére azt közölte: a kormányzat számos intézkedést tett és tesz a rendkívüli hideg idő okozta tragédiák elkerülése érdekében. Mint írták, a tárca még a tél elején ismételten levélben fordult a települési önkormányzatok, valamint a megyei önkormányzatok vezetőihez, kérve őket, hogy hívják fel a figyelmet a hideg veszélyeire és tegyenek meg minden szükséges intézkedést.

A hajléktalanokat ellátó szervezetek szakemberei a téli időszak kezdete óta növelték kapacitásukat, elindítottak kiegészítő szolgáltatásokat. A költségvetés a hajléktalanellátó és karitatív szervezeteken keresztül több milliárd forintot fordít évente hajléktalanellátásra. Ezek a szervezetek számos ellátóintézményt, szállást, melegedőt tartanak fenn. E szervezetek szállásai mellett a főváros is működtet hajléktalanszállókat és a nagy hidegre való tekintettel több közintézmény is megnyitotta kapuit a fedélnélküliek előtt – tette hozzá az államtitkárság.

A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága arról számolt be, hogy az elmúlt két hétben több mint száz embert vittek biztonságos helyre a rendkívüli hideg elől Budapest közterület-felügyeletének segítségével, 18 esetben pedig a közvetlen életveszélyt hárították el. A főváros legfrissebb összesítése szerint 192 szabad férőhely van a rászorulók számára a budapesti hajléktalanszállókon szerda éjszakára.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerdán az MTI-nek azt mondta: az idei tél eddigi leghidegebb éjszakái következnek, csütörtökre és péntekre virradóra megdőlhetnek a hidegrekordok, vagyis néhol mínusz 27 Celsius-fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat honlapján található figyelmeztető előrejelzés szerint az ország déli elében, vagyis Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében van érvényben másodfokú figyelmeztetés, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken a hőmérséklet mínusz 20 Celsius-fok alá csökkenhet.

Emellett szintén az extrém hidegre vonatkozóan citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a fővárosban, valamint hét megyében: Pest, Fejér, Veszprém, Zala, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezeken a területeken mínusz 15 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.

Pátkai Zsolt meteorológus azt mondta: szombatig éjszakánként jellemzően mínusz 20 Celsius-fok körüli hőmérséklet várható, de a nappali órákban is csak mínusz 5 és mínusz 10 fok közötti hőmérséklet valószínű. Vasárnaptól lassú enyhülésre lehet számítani, éjszakánként mínusz 10 és mínusz 15, napközben 0 és mínusz 5 fok közötti hőmérséklet valószínű.

(MTI)

Megszakítás