Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Az idei utolsó közgyűlés

Változtak a helyi adók, az ÁNTSZ látogatási tilalmat rendelt el a vásárhelyi kórházban, a testület állást foglalt a 47-es főút tehermentesítő útjának nyomvonaláról. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város utolsó közgyűlése 2009-ben.

Ajándék az időseknek és a rászoruló gyermekeknek

Dr. Lázár János polgármester az ülésen elmondta: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a városban élő 1820 idős, 80 éven
felüli polgárnak fejenként 3500 Ft értékű vásárlási utalványt ad karácsony előtt. A város idén is megrendezi a rászoruló gyermekek karácsonyi ünnepségét. A Gyermekkarácsony keretében december 19-én és 20-án rövid műsorral és ajándékokkal teszik szebbé a szeretet ünnepét  1637 rászoruló gyermek számára. Az idei évben az önkormányzat mellett vállalkozások és magánszemélyek is támogatták a Gyermekkarácsonyt. Eddig 2 millió 350 ezer forint gyűlt össze, de a város még várja a felajánlásokat.

Munkáltatóként az önkormányzat a közalkalmazottaknak egyszeri béren felüli juttatásként 7000 forint értékű vásárlási utalványt ad.

Karácsonyi ajándékot kaptak a képviselők is, számukra Borbás Rozália, azaz Simonné Bereczki Sára első történelmi regényét az Endymiont adta át a polgármester.

Északi vagy déli elkerülő, vagy izolált tehermentesítő

A közgyűlés tárgyalt az évek óta húzódó, a 47-es főút várost elkerülő útjának nyomvonaláról is. Az ülésen Mucsi László a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és városüzemeltetési irodájának vezetője elmondta: a 47.  főút elkerülő szakaszának
előkészítése 1994. évben kezdődött. Az elmúlt tizenöt évben, a tanulmánytervek alapján
engedélyezési terv szinten több variációban készültek tervdokumentációk, de
egyik változatra sem tudta az országos közút kezelője a jogerős építési
engedélyt beszerezni.

– Ez egy állami beruházás, ami jelenleg, 15 év előkészítés után sem rendelkezik engedélyezett tervvel az út nyomvonalára, ezért szükséges, hogy állást foglaljon a város annak érdekében, hogy végül a vásárhelyieknek leginkább megfelelő, a város közlekedését leginkább segítő, és a gazdasági fejlődésre legkedvezőbb hatást gyakorló  beruházás valósuljon meg – összegezte a polgármester.

Az állami cégek által megbízott tervezők legutóbbi variációja szerint egy tehermentesítő út valósulna meg, amely az újvárosi városrész előtt, a vasúti sínekkel párhuzamosan haladva szelné át a várost. Az önkormányzat fórumot is összehívott, amelyen a lakosság a tehermentesítőt helyett a déli útvonalat támogatta, amely a várost elkerülve halad.

A közgyűlésen elhangzott: az út nyomvonalának alternatívái közül az északi elkerülő út lehetőségét is újra meg kell vizsgálni. Ez a 47-es utat Kopáncs és Kishomok között hagyná el és a Bodzási utat, a Mártélyi utat, a 45-ös utat keresztezve az ATEV környékén csatlakozna a vissza a 47-es úthoz.

Dr. Lázár János ehhez hozzátette, javasolja, amennyiben emellett dönt a közgyűlés, az önkormányzat saját erőforrásaiból, vagy pályázatok segítségével építse meg az erzsébeti és szikáncsi utak összeköttetését is, amivel gyakorlatilag teljessé válna a várost elkerülő körgyűrű. A jelenlegi várost átszelő tehermentesítő útvonalat pedig a polgármester javaslata szerint csak akkor támogassa a testület, ha az olyan műszaki tartalommal valósul meg, ami kizárja a környezetszennyezés, vagy a zajterhelés lehetőségét a közelben lévő házak esetében is, azaz vagy a föld alatt futó, vagy teljesen zárt alagútban haladó út valósuljon meg.

A testület egyhangúlag az északi elkerülőutat támogatta, a tehermentesítő út kivitelezését pedig csak a módosított tartalommal fogadja el.

Változás a helyi adókban

A helyi adók mértékéről is döntött a testület. Antal István a Polgármesteri Hivatal adócsoportjának vezetője elmondta: a változások előtt a gazdasági szervezetek és a Csongrád megyei Kereskedelmi és Iparkamara véleményét is kérték, akik támogatták a tervezett lépéseket.

– Az építményadó és a telekadó mértéke úgy változik, hogy a jövőben a nagyobb, multinacionális cégek és a bankok többet fizetnek, a kis és középvállalkozók számára azonban nem lesz változás – mondta el a csoportvezető.

Antal István elmondta: az egyeztetések során a Pénzügyminisztérium és a Regionális Államigazgatási Hivatal egyértelműen értésükre adta, hogy a város által jelenleg biztosított kedvezményeket és mentességeket törvénysértőnek tartja ezért azok haladéktalan megszüntetését kezdeményezte.

Hódmezővásárhelyen az iparűzési adó esetében a város az éves forgalomnak megfelelően kedvezményeket biztosított a kis és közepes vállalkozások számára, míg az őstermelők mentességet kaptak.

Ez utóbbival kapcsolatban elhangzott: a mentességgel helyben is problémák merültek fel, hiszen nem lehet egyformán mentességet adni a többszáz hektáron gazdálkodónak és az éves szinten 1-2 millió forint forgalmat bonyolító őstermelőknek. Az utóbbi időkben ráadásul visszaéléseket is lehetett tapasztalni, olyanok is rendelkeztek őstermelői igazolvánnyal, akik nem folytattak ilyen jellegú tevékenységet.

A Pénzügyminisztérium és az államigazgatási hivatal jelzésének megfelelően a testület végül módosította az adómértéket: az iparűzési adó alól 2,5 millió forintos adóalapig mentesülnek a vállalkozók, míg efölött 2 százalék a mértéke. A vállalkozások kommunális adójában pedig nem tud kedvezményeket biztosítani a város.


Látogatási tilalom a vásárhelyi kórházban is

Tombácz Zsuzsanna a regionális ÁNTSZ osztályvezető főorvosa elmondta: az elmúlt napokban a megbetegedések száma átlépte az enyhe járvány szintjét, ezért az Erzsébet Kórház és Rendelőintézetben is látogatási tilalmat vezettek be. Az intézkedéssel kapcsolatban dr. Kallai Árpád a kórház főigazgatója a lakosság türelmét és megértését kérte.

Megszakítás