Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Az idén 7 milliárddal több került a megye gazdáihoz

7 milliárd forinttal több támogatás jutott az idén a megye gazdáinak – derült ki abból a sajtótájékoztatóból, amely az agrártámogatások kifizetéséről, illetve a méhész szakma aktualitásairól szólt a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Agrár-és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályán. 

 

A Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal jó gazdája az agrár- és vidékfejlesztési támogatások adminisztrációs előkészítésének és végrehajtásának – hangsúlyozta Juhász Tünde. A kormánymegbízott hozzátette: ez annak köszönhető, hogy példaértékű az az együttműködés, amely tavaly tavasszal az Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és ezen belül is a Falugazdászokkal létrejött, mert egy közös ügyfélszolgálatot tudnak működtetni.

 

– Ha csak Csongrád megyét vizsgáljuk, akkor a korábbi esztendőben 14,3 milliárd forintnál tartottunk a kifizetésekben, ez 2018. január végére, február elejére elérte a 21 milliárd forintot. 7 milliárd forinttal több támogatási összeg tudott a Csongrád megyei gazdákhoz kerülni most. Tehát a tavaszi munkálatok kezdetére ennyivel több összeg áll a gazdák rendelkezésére – mondta Juhász Tünde kormánymegbízott.

 

A számok mellett az ügyfelek elégedettsége is nagyon fontos. Erről már Hegedűs Zoltán alpolgármester beszélt, aki gazdálkodó édesapja tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal az ügyfélközpont működéséről.

 

– Azt mondta, hogy nagyon jó, végre egy helyen el tudja intézni az ügyeket, nem kell ingázni a Falugazdász és az NVH között. Sőt még azt is kihangsúlyozta, hogy az ügyintézők is nagyon kedvesek és segítőkészek. A legfontosabb, hogy az ügyfelek elégedettek legyenek, ezért dolgozik a kormányhivatal és az agrárkamara. Így a hódmezővásárhelyi termelők a munkájukra koncentrálhatnak és nem az ügyek intézésével telik az idejük – hangsúlyozta Hegedűs Zoltán.

 

Az alpolgármester hozzátette: azzal, hogy a megyei agrárgazdasági kamara is ide költözik, Hódmezővásárhely Csongrád megye mezőgazdasági központja lehet. A sajtótájékoztatón Erdős Norbert európai parlamenti képviselő is részt vett, aki kifejtette, hogy a hazánkba érkező uniós pénzek 40%-a az agrár- és vidékfejlesztést erősíti. A méhészek viszont most nagyon nehéz helyzetben vannak, mert az unión kívül jövő mézek 20%-a hamisított. Az úgynevezett méz-jelentésről március elején dönt majd az Európai Parlament.

 

Megszakítás