Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

„Az identitástudat erősíti az adományozási kedvet”

A kárpátaljai Mezővári új óvodájának építését eddig több mint háromszázan támogatták, mintegy 30 millió forint gyűlt össze. Faragóné Szénási Emese is a hódmezővásárhelyi önkormányzat kezdeményezése mellé állt. A székely felmenőkkel büszkélkedő nyugdíjas pedagógus mindig szívén viselte a határon túli magyarok helyzetét. Szerinte az identitástudat erősíti az adományozási kedvet, és ebben Hódmezővásárhely mindig jó példát mutatott.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat hetekkel ezelőtt döntött arról: a kárpátaljai, többségében magyar lakta Mezőváriban korszerű nevelési intézményt létesít, és ebből a célból gyűjtést szervez. Elavult és szinte használhatatlan ugyanis a régi óvoda és a hozzátartozó udvari játszótér, pedig mintegy 100 gyermek tölti ott mindennapjait. Az új, 21. századi igényeknek megfelelő létesítmény megépüléséhez a hódmezővásárhelyi Faragóné Szénási Emese nyugdíjas pedagógus, 104 éves édesanyja és testvére is csatlakoztak.

– Napjainkban fontos, hogy tudjunk véghezvinni nemes cselekedeteket.  Külön öröm, hogy a trianoni borzasztó döntés után leszakadt területekkel foglalkozik városunk – mondta Faragóné Szénási Emese adományozó.

A nyugalmazott tanár hozzátette: szüleitől azt tanulta, az embernek dolga és kötelessége a rászorulókon segíteni. Székely felmenői miatt pedig elsősorban a határon túliak helyzetét viseli a szívén, és eddig is ahol tudott, segített. Kárpátalján többször járt. Azt mondta, olyan nagy szegénységet tapasztalt, mint sehol máshol. Ezért tartja fontosnak családjával együtt az új óvoda megépítését Mezőváriban.

– Miért ne legyenek az ottani gyerekeknek hasonló körülményei, mint a hódmezővásárhelyi óvodásoknak? Úgy gondolom: ebből a szempontból számíthat az önkormányzat a hódmezővásárhelyiekre. Sokszor a kicsiből, a sajátból megvonni sokkal nagyobb dolog, mint a fölöslegből – tette hozzá Faragóné Szénási Emese.

A nyugdíjas pedagógus szerint az identitástudat erősíti az adományozási kedvet, és ebben a város mindig jó példát mutatott. Hisz abban: az óvoda megépítésével a hódmezővásárhelyiek ismét egy jó, és nemes célt valósítanak meg.

 

Megszakítás