Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Az irodalmi Nobel-díj és a bélyeggyűjtés kapcsolatával ismerkedtek a könyvhéten

Az irodalmi Nobel-díj és a bélyeggyűjtés kapcsolatával ismerkedhettek meg az érdeklődők a BFMK-ban megtartott legutóbbi filatéliai összejövetelen. A témához kapcsolódó előadáson nemcsak a világ postabélyegeiből válogatott az Internetes Bélyeggyűjtő Klub elnöke, de ismeretterjesztő áttekintést is adott a Nobel-díj történetéről és a legrangosabb elismerésben részesült írókról.

Az ünnepi könyvhéthez kapcsolódott a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ bélyeggyűjtőinek e havi összejövetele, amelyen az irodalmi Nobel-díj és a filatélia kapcsolatát mutatták be az érdeklődőknek.

A különféle országok postáinak kiadásában ma már több ezer bélyegen szerepelnek Nobel-díjasok. A világ szinte valamennyi postáján népszerű a téma, az első sorozatot Svédországban adták ki.

– 1901-ben elkezdték kiadni a Nobel-díjat, kiderült, hogy ez igen rangos díj. Neves tudósok, írók, költők kapták meg, akik a díj nélkül is ismertek voltak, így gyakran kerültek bélyegekre. A svéd posta felismerte, hogy nagy népszerűségnek örvendenek a Nobel-díjasok és 1960-tól egy teljes sorozatot indított a korábbi Nobel-díjasokról – mondta Csatlós Árpádné az Internetes Bélyeggyűjtő Klub elnöke, a Magyar Filatéliai Társaság tagja.

Az előadás fontos ismeretterjesztő szerepet is betöltött, hiszen áttekintést hallhattak az érdeklődők a díj történetéről és a legrangosabb elismerésben részesült írókról, köztük az eddigi egyetlen magyar irodalmi Nobel-díjasról, Kertész Imréről is.

Megszakítás