Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Az ősmagyarok életmódjával ismerkedtek a diákok

A Varga Tamás Általános Iskolában az ősmagyarok életmódját, harcművészetét, fegyverzetét és a rovásírását elevenítették fel a Hagyományőrző napon. A rendezvényen a magyarság gyökereivel ismertették meg a gyerekeket.

A Varga Tamás Általános Iskola eddig a jeles napok köré szervezte hagyományőrző napjait, hétvégi programja azonban az ősmagyarság korát idézte meg.

– A jurta felállítás már önmagában egy szenzáció, vannak íjászaink, magyar harcművészetet bemutató csoport, de rovásírás bemutató, valamint egy gipszfestő is színesítette a programot. Mi is kutattunk. Olyan szabadtéri játékokat állítottunk össze, amelyek a régi világot idézik – mondta Vicseiné Kabók Ibolya szervező.

A rendezvény másik különlegessége az volt, hogy itt mutatta be az ősmagyarság történetét, fegyverzetét, ruházatát és életmódját taglaló mestervizsgáját az iskola egyik nyolcadikos diákja, Ménesi Ákos, aki előadása mellett nem az ilyenkor szokásos bemutatóval készült, hanem egy jurta sátrat épített fel az iskola udvarán.

– Először is egy rácsot állítottunk fel körben, amit összekötöztünk, nemez védőréteget tettük a tetejére – mondta Ménesi Ákos.

A korabeli jurta előtt egy kézi malmot is felállítottak, amelynek segítségével a gabonaőrlés hagyományaiba kaphattak bepillantást a gyerekek. Az iskola diákjai nyolc állomáshelyet kereshettek fel a hagyományőrző napon, amelyen a koronázástól kezdve a bőrdíszművességig sokrétű tevékenységekben vehettek részt. A programot közös éneklés zárta. A tűzgyújtás után a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű dalt énekelték el a gyerekek.

Megszakítás