Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Az összefogás sikert hoz a vásárhelyieknek

Ismét bizonyítást nyert, hogy ha a széthúzás helyett erősebb az összetartás, ha a város fejlesztésébe nem avatkozik bele a politika, akkor közös erővel eredményeket, sikereket tudunk elérni – fogalmazott Almási István alpolgármester, amikor bejelentette: 485 új-kishomoki ingatlantulajdonos támogatásáról biztosította a várost, így megvalósulhat a városrész csatornázása.

Megtörtént a visszaérkezett nyilatkozatok összesítése: mintegy 485 új-kishomoki ingatlantulajdonos biztosította együttműködéséről az önkormányzatot – jelentette be sajtótájékoztatón Almási István alpolgármester.

– Szeretnék elsőként nekik köszönetet mondani, amiért együttműködésükkel és saját ingatlanjuk belterületbe vonásának költségeivel hozzájárulnak ahhoz, hogy Hódmezővásárhely egyik legdinamikusabban fejlődő városrésze, a ma még külterületnek számító Új-Kishomok mind infrastrukturális, mind közigazgatási szempontból valóban a város részévé váljon és elindulhasson a fejlődés útján – fogalmazott Almási István.

Az alpolgármester elmondta: az önkormányzat évekkel ezelőtt már megnyerte a csatornázásra kiírt pályázat első fordulóját. Ennek keretében a tervek elkészítésére 49 millió forintot kapott, amelyet 24 millió forinttal kellett kiegészítenie. Mivel a pályázat feltétele a belterületbe vonás, amelynek mintegy 61 milliós költségét a pályázat során nem lehet lehívni, az önkormányzat városrész 800 ingatlanának tulajdonosaihoz fordult, és kérte, hogy mindenki a saját ingatlantulajdona után fizesse meg a belterületbe vonás költségét.

Sajnálatos módon azonban néhány felelőtlen személy egyéni és politikai érdekek mentén folytatott ellenkampánya miatt az érintett ingatlantulajdonosoknak kevesebb, mint a fele írta alá és küldte vissza a szerződést, így a beruházás nem valósulhatott meg. Mintegy másfél hónnappal ezelőtt azonban – köszönhetően annak, hogy Lázár János tárgyalásokat folytatott az ügyben érintett szakmai szervekkel – ismét megnyílt a lehetőség Új-Kishomok csatornázására, ezért a város ismét az ingatlantulajdonosokhoz fordult, akik többsége a megkeresésére ezúttal az együttműködést mellett foglaltak állást.

A következő lépésként a város közgyűlése kezdeményezni fogja a körzeti földhivatalnál az új-kishomoki városrész belterületbe vonását, valamint a városfejlesztési iroda átdolgozza és a pályáztatnak megfelelően aktualizálja a korábban az első forduló során elkészült terveket. Várhatóan szeptember végén ismét beadásra kerül a csatornázási pályázat az erre létrehozott KEOP program második körére. Az elbírálásra még az idei év végéig sor kerülhet, így a csatornázás 2013-tól kezdetét veheti.

– Ismét bizonyítást nyert, hogy ha a széthúzás helyett erősebb az összetartás, ha a város fejlesztésébe nem avatkozik bele a politika, akkor közös erővel eredményeket, sikereket tudunk elérni – zárta gondolatait Almási István.

 

Megszakítás