Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Az őszre hangolódnak az iskolások

Az őszi időszakra jellemző népszokások, programok minél szélesebb körű megismertetése érdekében több vásárhelyi oktatási intézmény is műsoros produkciókat szervezett. A Szent István Általános Iskola, a „Miénk itt a tér” elnevezésű pályázata révén szüreti kavalkádot, a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola pedig a Vásárhelyi Őszi Kuckó programján belül Őszi Projektet szervezett diákjai számára.  

A „Miénkitt a tér” című Európai Uniós projekt néhány hete indult útjára. A kilenc hónapon át tartó pályázatnak az a célja, hogy a Szabadság téren, illetve annak környékén élőket különböző szemléletformáló programok segítségével bevonják a közösségi életbe. Mindez a Szent István Városrehabilitációs Program közel 900 millió forintos Európai Uniós támogatásból megvalósuló projektjének részét képezi.

Az önkormányzat ugyanis külön figyelmet fordít arra, hogy az infrastrukturális fejlesztések mellett közösségi tartalommal is bővüljön a beruházás, ezért különböző nonprofit szervezeteknek is lehetőséget biztosít arra, hogy részt vegyenek a programban.

A civil szervezetek között például a Szent István téri Általános Iskola alapítványa 3 millió forintot nyert szemlélet- és közösségformáló programsorozat kivitelezésére. Ennek egyik aktuális rendezvénye volt az „Ősz a téren” elnevezésű szüreti kavalkád. Az eseményen a résztvevők lampionokat, asztali díszeket, süteményeket készítettek az iskola osztálytermeiben valamint szüreti vigadalom keretében verses mesés produkciókra és közös játékra is lehetőség nyílt. A programot szüreti menet zárta. Az intézmény rendszeresen olyan programsorozatot állít össze, amely a gyerekeken keresztül próbálja megnyerni és mozgósítani a családokat a következő kilenc hónapban.

A Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola is „Őszi Projektet” szervezett nemrégiben tanulóinak. Az évszakhoz kötődő rendezvényük az ismeretszerzést, a kompetenciák fejlesztését a Vásárhelyi Őszi Kuckó programjaként a művészet felhasználásával valósította meg. A harmadik osztályos tanulók bevonásával készült műsorukra nem csak diákjaikat és szülőket, hanem az óvodásokat is meghívták.

Megszakítás