Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Az új hulladékkezelési törvény a vásárhelyiek érdekeit képviseli

Nem a cég tulajdonosainak véleményét és legkevésbé sem a hódmezővásárhelyi önkormányzat álláspontját képviselte Reith Imre, mikor az ASA Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. ügyvezető igazgatójaként bírálta a készülő hulladékkezelési törvényt – mondta el dr. Kovács Pál a cégben az önkormányzatot képviselő ügyvezető igazgató. A hulladékszállítás kötelező önkormányzati feladat, amelyet az ország számos pontján többségében magántulajdonban lévő cégek látnak el. Hódmezővásárhelyen a spanyol tulajdonos évente 150 millió forintot visz ki, amiből sem fejlesztésre, sem munkahelyteremtésre nem kerül sor a városban.

A tervek szerint 2013 január elsejétől lép hatályba az új hulladékgazdálkodási törvény, amely a minden hazai város számára stratégiai fontosságú ágazatban előírja: csak a többségében állami vagy önkormányzati tulajdonú cégek végezhetik a hulladékszállítást.

– A városban hulladékszállítást végző ASA Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft-ben jelenleg a többségi tulajdonos a spanyol A.S.A. mintegy 62%-kal, míg a kisebbségi tulajdonos az önkormányzati tulajdonú HVSZ Zrt. 38%-kal rendelkezik. Az új hulladékgazdálkodási törvény alapján a jövőben többségi önkormányzati vagy állami tulajdonú társaságok láthatják majd el a szolgáltatást – mondta dr. Kovács Pál a hulladékszállítást végző cég ügyvezető igazgatója.

A törvényjavaslat kapcsán Reith Imre, aki szintén ügyvezető igazgatója az ASA Köztisztasági Kft-nek korábban a sajtóban a külföldi tulajdonos érdekeinek sérülését kifogásolta. Véleménye szerint az új törvény korábbi közszolgálati szerződéseket tenne semmissé.

Dr. Kovács Pál kijelentette: Reith nem egyeztetett nyilatkozata előtt a kisebbségi tulajdonban lévő önkormányzattal, ami miatt rendkívüli taggyűlés összehívását kezdeményezte a HVSZ Zrt.

– Semmiképpen nem osztjuk Reith Imre véleményét. A hulladékszállítás az önkormányzatok számára 20 éve kötelező feladat és stratégiai fontosságú szolgáltatás minden városban, ezért fontos, hogy köz- és nemzeti érdekkörbe kerüljön. A jogalkotó alapvetően nem a külföldi tulajdonú cégek ellen kíván fellépni, hanem azt a szituációt akarja elkerülni, hogy megfelelő önkormányzati vagy állami befolyás nélküli cégek lássák el a kötelező önkormányzati feladatot. Ezek a cégek hatalmi pozíciójukkal visszaélve akár le is állíthatják a hulladékszállítást, ami komoly népegészségügyi problémákat vethet fel. Szeretném kiemelni, hogy erre Hódmezővásárhelyen az A.S.A. kapcsán soha nem volt példa, de a megyében már sor került arra, hogy egy hulladékszállító cég többségi tulajdonosa megzsarolta a helyi önkormányzatot – mondta el dr. Kovács Pál.

Az ügyvezető igazgató hozzátette: jelenleg az ASA Hódmezővásárhely Kft-ből évente 150 millió forint hasznot visz ki a spanyol tulajdonos, amiből sem fejlesztésre, sem munkahelyteremtésre nem kerül sor Hódmezővásárhelyen.

Megszakítás