Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Babaváró napokat tartottak a Károlyi Házban

Babaváró napokkal várták május tizenhetedikéig, azaz csütörtökig az érdeklődőket a Károlyi Házban. A Védőnői Szolgálat szervezésében megvalósult programsorozat nemcsak a várandóssággal, szüléssel és szoptatással kapcsolatban nyújtott tájékoztatást, de tanácsokat adott a szülővé válás témakörében is.

A Kapcsolat Központ Védőnői Szolgálata a Születés hetét Babaváró napokkal ünnepelte a Károlyi Házban. Május 15-étől 17-ig a várandóssággal, a szüléssel, a szoptatással, illetve a születendő gyermek első életévében bekövetkező fejlődéssel kapcsolatos témákban hallhattak előadásokat az érdeklődők.

A Babaváró napok vendégeit dr. Havasi Katalin gyermekorvos köszöntötte, aki a program egyik feladatának azt tartja, hogy a népességszám csökkenésével szemben segítséget nyújtsanak a fiatal pároknak, leendő édesanyáknak abban, hogy tanácsaikkal a gyermekvállalási kedvet ösztönözzék, hiszen, ahogyan a felmérések mutatják, jóval több gyermeket terveznek a jövőbeni szülők, mint amennyit végül ténylegesen vállalnak.

– Világjelenség Európában, a civil társadalmakban, hogy mindenütt csökken a születésszám. De amíg Nyugat-Európában már gyermekként az tervezik a fiatalok, hogy csak egy vagy két gyermeket szeretnének, és azt is csak későn, a harmincas éveikben, addig a magyar fiatalok az elmúlt húsz évben és most is 2-3 gyereket szeretnének. Ám amikor oda kerül a sor, ezek a gyerekek mégsem születnek meg – mondta dr. Havasi Katalin, gyermekorvos.

Az idei születés heti programot a védőnői szolgálat munkatársai állították össze, akik elsősorban a várandós gondozás témaköreit vonultatták fel.

– A várandósság alatti változások nagyon foglalkoztatják a kismamákat. Ha egy kismama egészséges, akkor a természetes változásokról beszélünk, ha beteg, akkor ennek megfelelően kell tájékoztatni – mondta Vighert Ferencné, a Védőnői Szolgálat vezetője.

A várandósság alatti élettani változások mellett szépségápolási, szájhigiéniai témákkal is várták a kismamákat a szervezők, de a gyakorló édesanyák is tájékoztatást kaptak a szoptatással és a gyermek első életévének orvosi kérdéseivel kapcsolatban.

Csütörtökön a vajúdást támogató módszerek, a dúlaság, valamint a szülővé válás témakörének előadásaival folytatódott a program a Károlyi Házban.

Megszakítás