Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Bányai Béla legújabb alkotásai a Nyugdíjas Lakóparkban

Bányai Béla legújabb alkotásait ismerhették meg azok, akik ellátogattak a Nyugdíjas Lakóparkban rendezett kiállítás megnyitóra tegnap este. A festőművész munkái heteken keresztül díszítik majd az intézmény főépületét.

Bányai Béla először 1970-ben mutatta be műveit a vásárhelyi közönségnek a Bethlen Gábor Gimnázium könyvtárában. Azóta eltelt közel 40 év és a festőművésznek már számtalan kiállítását csodálhatták meg a helyiek, sőt az ország különböző részén élők is. Egyik legutóbbi, vidéki tárlata ösztönözte arra, hogy legfrissebb munkáival ismét a közönség elé álljon szülővárosában is. A hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Lakóparkban több Bányai  festmény található, ezért választotta ezt a helyszínt a bemutató megrendezéséhez. A festőművész munkáira kezdetek óta a természetelvűség jellemző és még most is nagy hatást gyakorolnak rá Tornyai képei.

-Nagyon örültem és nagyon büszke vagyok rá, hogy egy kicsit  nekem is sikerült a Tornyai által képviselt szemléletből átvenni és ez alapján vászonra festeni az itteni földet, az itteni fényeket és az itteni tájat – fogalmazott a művész.

Bányai Bélát az utóbbi időszakban a lét nagy kérdései foglalkoztatják, ezekre keresi a választ.  A mostani kiállítás is azért született, hogy ennek a pillanatnyi lenyomatát visszaadja, amit a fény különböző megjelenési formáival tud leginkább kifejezni.

-A fény minden mennyiségben foglalkoztat, különösen a hozzánk elérő, valami mögül, fölül vagy lentről jövő. Különböző filozófiákat lehet erre építeni és egyre inkább bebizonyosodik számomra, hogy a fény és az ebből eredő melegség az, ami igazán érdekel – összegezte Bányai.

A festőművész alkotásai több héten keresztül díszítik majd a Lakópark főépületét.

Megszakítás