Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Barcsay a nyerő

A Barcsay a festő, a tanár című kiállítás lett a 2015-ös év közönségdíjas tárlata. A hiánypótló gyűjteményt az érdeklődők még tavaly a KOGART és a Tornyai János Múzeum közös rendezésében láthatták Hódmezővásárhelyen. Az elismerés azért jelentős, mert a végeredményben a szakmai grémium nevezése és a látogatók szeretete együtt van jelen.

Január végére állt össze a tavalyi esztendő legemlékezetesebb kiállításainak tízes listája, amelyben a Barcsay Jenő életművét felvonultató hódmezővásárhelyi életműtárlat is helyet kapott.

– A Műértő folyóirat szerkesztősége nézi meg, hogy milyen kiállításokról írtak abban az évben. Az így megjelent recenziók alapján jelölték azt a tíz kiállítást, amely a hagyományos kiállítás kategóriában indult. Az utolsó helyen szerepelt a Barcsay kiállításunk a 10 felsorolt tárlat között. Ennek ellenére az utolsókból lesznek az elsők, sikerült ugyanis a mezőny élére ugranunk. Ahogy hallottam, több mint 500 szavazatot kapott a Barcsay kiállítás – mondta Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

A szavazatok mintegy egyharmadát hozta el a vásárhelyi kiállítás. A győzelmet, vagyis hogy a Barcsay-kiállítás lett a tavalyi év legjobb tárlata, a Tornyai János Múzeum igazgatója nagy jelentőségűnek tartja.

– Jelzi ez azt, hogy a KOGART-tal kötött együttműködésünknek igenis van szakmai és közönség vonzata is. A Koszta- és a Barcsay-kiállítások voltak ennek az együttműködésnek az első állomásai. Olyan kiállításokkal tudunk Hódmezővásárhelyen megjelenni, amelyek a magyar művészettörténetben is hiánypótlóak voltak. Ilyen rendű és rangú kiállítása egyik művésznek sem voltak az utolsó évtizedekben, és ilyen szempontból is hiányt tudott pótolni az intézményünk- tette hozzá Nagy Imre.

A sikerszéria idén is folytatódhat, hiszem a Tornyai János Múzeum és a KOGART közös szervezésében többek között Kondor Béla életműve elevenedik majd meg Hódmezővásárhelyen.

Megszakítás