Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Bécsi mintára rendezték az újévi koncertet

Bécsi mintára rendezték meg január első hétvégéjén az újévi koncertet a vásárhelyi Fekete Sas dísztermében. A tizenkét éves múltra visszatekintő esemény rengeteg érdeklődőt vonzott, amelyen a komolyzenei művek mellett könnyűzenei dalok zenekari átdolgozásait is hallhatta a közönség.

Tizenkét évvel ezelőtt a Városi Fúvószenekar néhány tagjának az az ötlete támadt, hogy Vásárhelyen is rendezni kellene újévi hangversenyt, amely annyira jól sikerült, hogy mostanra hagyományt teremtett.

A fúvós zenekari műfaj nemcsak a közönség, hanem a zeneszerzők körében is népszerű, sok komolyzenei művet írtak át vagy írtak eleve fúvós zenekarra, ezért minden évben újabb és újabb komoly és könnyűzenei művekkel kedveskedhetnek a zenészek az újévi hangverseny nagyszámú hallgatóságának.

– Strauss-művek szerepelnek a repertoáron, mivel újévi koncert és ezt a bécsi újévi koncertek mintájára rendezzük. Nyitánnyal kell kezdődnie, magyar műnek el kell benne hangoznia, és hangverseny második fele már könnyűzene – mondta Vágó János karnagy.

Az esten többek között Rossini, Mozart, Brahms és Strauss műveket hallhatott a közönség, valamint Zoltán Péter klarinétművész hangszerszólóját, de nem maradhattak el a könnyűzenei átdolgozások alkotta zenedarabok sem. Az Abba és a Queen együttes dalait nemcsak azért választották, mert a közönség lelkesedik értük, hanem mert dalaikban több szólam van, így zenekarokra is át lehet őket hangszerelni.

A koncertre nyár vége óta próbáltak a zenészek, hiszen a másfél órás hangversenyen ötvenöt zenész munkáját kellett összehangolni.

– Ötvenöt fúvószenekari tag játszott a színpadon, ez egy nagyon nagy szám. Az év folyamán nem mindig vagyunk ennyien, mert sokan különböző munkahelyeken dolgoznak, nem zenészek, hanem más foglalkozásuk van, de erre az alkalomra mindenki szabaddá teszi magát, és teljes létszámban vagyunk jelen a színpadon – mondta Vágó János.

Az újévi koncertet a Calypso Tánc- és Mozgáskultúra Egyesület táncosai tették még színesebbé.

Megszakítás