Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Befejeződött a hódmezővásárhelyi szerb ortodox templom felújítása

Az ikonosztáz restaurálásával befejeződött Hódmezővásárhely egyik legrégebbi és legszebb műemléke, a szerb ortodox templom felújítása – közölte Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön az alföldi városban.

A Hódmezővásárhely központjában emelt templomot 1792-ben szentelték föl, az épület felújítása pedig a 4,2 milliárd forintos összköltségű Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs program részeként történt meg – mondta a politikus sajtótájékoztatóján.

Az épület több mint 80 millió forintos külső és belső rekonstrukcióját követően, amely 2012 őszére fejeződött be, az ikonosztáz restaurálására is sor került. A fából készült tartószerkezet fertőtlenítésének és díszítőfestésének, a faragott és aranyozott díszek helyreállításának, valamint az ikonok teljes restaurálásának 19 millió forintos költségeit a Nemzeti Kulturális Alap és az önkormányzat fedezte – tudatta a polgármester.

Vukovits Koszta, a Szerb Egyházi Múzeum igazgatója elmondta, hogy az ikonosztáz az ortodox keresztény templomok belső terének központi és egyben a liturgia szempontjából legfontosabb eleme. A hódmezővásárhelyi templom ikonosztáza pedig a magyarországi szerb egyházi művészet egyik fontos kincse.

A templom ikonosztáza az egyes ikonokon olvasható ajándékozási feliratok tanulsága alapján az 1820-as évekre készült el. Alapja a jelenleg is látható biedermeier faragványokkal díszített állványzat, amelyet legutóbb 1929-ben újítottak föl.

(MTI)

Megszakítás