Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Békés és Csongrád megyeiek jártak turisztikai tanulmányúton Hódmezővásárhelyen

Békés és Csongrád megye turisztikai szakemberei jártak Hódmezővásárhelyen, hogy a hamarosan megnyíló új kulturális negyedet és a várost megismerjék. A tanulmányút egyik célja, hogy a vendégek a későbbiekben másoknak is ajánlják Hódmezővásárhelyt.

A vásárhelyi tanulmányút a Ginkgo Sas szállodában kezdődött, ahol a régió turisztikai szakemberei rögtön megtapasztalhatták, milyen lehetőségeket nyújt a város legmodernebb szálláshelye. A hotel megtekintése után a belvárosban zajló kulturális beruházások ismertetése következett, hiszen az Alföldi Galéria után a dr. Rapcsák András utca eleje, a Görögkeleti templom, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és a Tornyai János Múzeum is megújul. Így a városban egyre jelentősebb szerepet kap a természet értékeinek  bemutatása és a sportturizmus mellett a kulturális idegenforgalom fejlesztése is.

– Az ide látogatók egy látványosabb kulturális élményben részesülhetnek. A múzeum látványraktára, a művelődési központ sokfélesége, a kicsitől a nagy előadóteremig mindenre alkalmas lesz. Így színházi előadásoktól kezdve a hangversenyekig egészen a különböző kamara vagy nagy kiállításokig – mondta Almási István alpolgármester.

A program „A látványos raktár: butella, motolla, behívótábla” – a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum látogatóbarát fejlesztése című DAOP projekt keretében valósult meg. Ennek keretében a Dél-alföldi Regionális Operatív Program 310 millió forintos pályázati támogatásából a meglévő múzeumi épület bővítésével egy háromszintes interaktív bemutatóhely jön létre. A közgyűjteménybe érkezőket új, a 21. század látogatói igényeit kielégítő bejárati portál fogadja. Az emeleti részen időszaki kiállítások várják majd az érdeklődőket, míg a pinceszinten a dél-alföldi régióban egyedülálló látványraktárban lesznek megtekinthetőek a közönség elöl eddig elzárt, kiemelkedő jelentőségű tárgyegyüttesek.

– Ebben vannak olyan elemek, amelyek nemcsak az építkezéshez tartoznak, hanem a turisztikai marketinghez is kapcsolódnak. Ennek keretében a dél-alföldi régió Tourinform irodáinak a vezetőit hívtuk el, hogy ismerjék meg azokat a fejlesztéseket, melyek éppen zajlanak – mondta Elek András, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtóreferense.

A mai program azért is kapta a Hódmezővásárhely képekben címet, mert a részvevők archív fotókkal a kezükben fedezhették fel a belvárost úgy, hogy közben elkészítették saját fényképeiket. Így tapasztalhatták meg azt, hogy a város mennyit változott az elmúlt évek során. De természetesen a készülő sétáló utcát és a Tornyai János Múzeumot is megtekintették.

– Hódmezővásárhely és Orosháza nincsenek egymástól távol, így nagyon sokszor jönnek be úgy vendégek az irodába, hogy arra kíváncsiak, a környéken mit tudnának megnézni, és mi ilyenkor mindig ajánljuk Hódmezővásárhelyt. De ezután még jobban tudjuk majd ajánlani, mert személyesen is láttuk azt, hogy milyen lehetőségek vannak itt – mondta Bokor Erika, az orosházi Tourinform Iroda vezetője.

A turisztikai szakemberek a nap folyamán a víztoronyba is felmehettek, és a mártélyi holtágban a kenuzást is kipróbálhatták.

Megszakítás