Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Bemutatkozott a Kutasi Kulturális Kavalkád

Kutasi Kulturális Kavalkád címmel a Vásárhelyi Agóra Program nyertese, Székkutas mutatkozott be a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban a zene, a dal, a tánc, a költészet és a színház területét felölelő több mint kétórás előadásával. Szél István polgármester elmondta, ezzel a falu arculatát meghatározó értékeket mutatták meg a közönségnek.

„Kutasi Kulturális Kavalkád” címmel Székkutas község mutatkozott be a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Szél István polgármester köszöntője után a 20 éve működő Kamilla Dalkör „Székkutasi Dalcsokrát” hallhatták az érdeklődők.

– A mai napra olyan anyagot hoztunk, amely kötődik Székkutashoz: Hugo Hartung Gimbet-gombot dalával, Murgács Kálmán Kutas, Kutas című keringőjével, amelyet egyben Székkutas kis Himnuszának is tartunk. Ezen kívül Gergus Máté bácsi legkedvesebb 3 dalát hoztuk el. Kísér bennünket Labozár Antal prímás – mondta Csikós Miklósné, a Kamilla Dalkör vezetője.

A Székkutasi Olvasókör Napsugár Néptánccsoportja öt éve jött létre, amely a legkisebbektől az iskolásokig, egyre bővülő létszámmal mondhat magáénak tagokat. A táncos produkciók sorát ezúttal az óvodások nyitották.

– Játékokat, játékfűzéseket fogunk játszani. A nagyobbak Rábaközi táncokat fognak bemutatni – mondta Orbánné Kovács Ilona, a Napsugár Gyermek Néptánccsoport vezetője. 

Labozár Antal, nóták ihlette versei is elhangoztak az est során, melyeknek különlegessége, hogy énekelhető dallamokra születtek.

– Én általában dallamokra, egy-egy nóta dallamára írtam a verseket. Ami verseim vannak ebben a kötetben, azt mind el lehetne énekelni – mondta Labozár Antal prímás.

A neves prímás nemcsak verseivel mutatkozott be a közönségnek, hiszen a Harmonika Klub tagjaként is zenélt, melynek során Brahms Magyar táncait, a Monti csárdást, de francia keringőt is hallhatott a közönség.

A számos zenés-táncos produkciót, színpadi előadást, beleértve a Kézimunka Szakkör kiállítását is, Szél István polgármester a falu arculatát is meghatározó értékeknek nevezte.

– Kulturális értékek tekintetében Székkutas nem tud elszakadni Hódmezővásárhelytől. Vásárhely kutasi határa a puszta, ez az, amely összeköti Székkutast Hódmezővásárhellyel, vagy Hódmezővásárhelyt Kutassal. Minden összeforr. Ezekben a produkciókban tud más lenni Székkutas. A Hugo Hartung dallal, Gregus Máté nótáival, amelyek mind azt mutatják, hogy Székkutas mégis elválik egy kicsit Vásárhelytől – mondta Szél István polgármester.

Székkutas 140 perces bemutatkozó előadásával a Vásárhelyi Agóra Program nyerteseként szórakoztathatta a teltházas művelődési központ közönségét.

Megszakítás