Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Bemutatták a Szeremlei Társaság 15. Évkönyvét

Presztóczki Zoltán titkár és Benkő László a Szeremlei Társaság elnöke mutatták be a legújabb Szeremlei Évkönyvet a városi könyvtárban. A kötet egyik kuriózuma, hogy a benne szereplő tanulmányokat eddig sehol másutt nem olvashatta a nagyközönség.

A Németh László Városi Könyvtár olvasótermében mutatták be a húsz éves Szeremlei Társaság 15. évkönyvét. A 2011-es Szeremlei Évkönyvet Benkő László, a társaság elnöke és Presztóczki Zoltán, a kötet társszerzője ismertették az érdeklődőkkel.

Az építészettörténeti munkák, valamint Dobos Irma a vásárhelyi téglagyárak kerámiacélú üledékének geológiai vizsgálatát bemutató értekezése mellett számos egyéb téma is szerepel az almanachban. Néprajzi jellegű tanulmány például Benkő László írása, a hódmezővásárhelyi órásmesterségről. Irodalmi vonatkozású munka a Szigeti János Galyasi Miklós és Nemes Marcell kapcsolatát tárgyaló, „A költő és rokona” című írása. Valamint szerepel az évkönyvben egy jogtörténeti értekezés, amelyben Antal Tamás, a magánjogi községi bíráskodást elemzi.

A kiadvány különlegessége, hogy a korábban eddig másutt nem publikált tanulmányokon kívül, Herczeg Mihály, néhai levéltárosnak is emléket állít, a kötet mellékleteként csatolt cd, illetve dvd lemezek erejéig, amelyek az ő munkásságát mutatják be.

Megszakítás