Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Bemutatták az 59. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagát

Százhetvennégy művész összesen 263 alkotását láthatja a közönség az 59. Vásárhelyi Őszi Tárlaton az Alföldi Galériában október első vasárnapjától Hódmezővásárhelyen.

A zsűrinek 670 képzőművészeti alkotásból kellett kiválasztania azokat, amelyeket a galéria tíz termében és a folyósokon a nagyközönség elé tárnak. A szigorú zsűrizés után 141 festmény, 54 grafika, 67 szobor, valamint egy gobelinalkotás került a kiállítandó művek közé – közölte Nagy Imre, a hódmezővásárhelyi Tornyai múzeum igazgatója csütörtökön a tárlat anyagát bemutató sajtótájékoztatón.

A művészettörténész szerint az idei tárlat anyaga biztosan nem gyengébb, ám nem is kiugróan jobb, mint a tavalyi. Az igazgató bízik abban, hogy a 2013-as jubileum, a hatvanadik kiállítás azokat is inspirálja műveik beadására, akik nem szoktak rendszeresen szerepelni Hódmezővásárhelyen.

Pogány Gábor művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta: igyekezett úgy összeállítani a kiállítás anyagát, hogy teremről-teremre fenntartsa a látogatók érdeklődését, így mindenhová került egy-két művészeti szempontból kiemelkedő színvonalú alkotás.

A tárlatot szemlélő nézőknek feltűnhet, hogy a képeket esetenként egymáshoz képest nem a hagyományos „műcsarnoki rendben” helyezték el. Ennek oka, hogy néhány festmény az alkotó látószögének megfelelően került a falra.

Az immár 59. alkalommal megszervezett Vásárhelyi Őszi Tárlatra a maga nemében egyedülálló képzőművészeti seregszemle Európában, hiszen nincs még egy olyan kiállítás, amelyet minden esztendőben megrendeznek 1954 óta.

Az eredetileg meghívásos, a gyakorlatban szabad beadású tárlaton olyan alkotók mutatkoznak be, akik valamilyen módon kötődnek Hódmezővásárhelyhez. Az évtizedek során a kiállításnak karakteres, egyedi stílusa alakult ki, mára lényegében az egyetlen átfogó országos kortárs képzőművészeti seregszemlévé vált.

A tárlat fődíja a Tornyai-plakett, amelyet minden alkotó csak egyszer vehet át, és amellyel – az önkormányzat jóvoltából – a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár. Az idei évtől az összesen 16 elismerés között egy újat is átadnak, a fiatal festők nívódíját. Az ezt kiérdemlő alkotó a 250 ezer forintos pénzjutalom mellett a következő esztendőben önálló kiállítással mutatkozhat be Hódmezővásárhelyen.

(MTI)

Megszakítás