Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Bessenyei -díjasok adtak gálaestet a Magyar Kultúra Napján

Bessenyei-díjasok léptek fel a művelődési központ gálaműsorán, a Magyar Kultúra Napján. Hódmezővásárhelyen az ünnep elválaszthatatlan Bessenyei Ferenc emlékétől, a róla elnevezett díjtól, hiszen mind a színészóriás, mind az elismeréssel kitüntetettek, Kölcseyhez hasonlóan a magyar kultúra iránti elkötelezettségükről tettek tanúbizonyságot.

Gálaműsorral ünnepelték a Magyar Kultúra Napját a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A Bessenyei-díjasok fellépésével zajló ünnepségen Almási István beszélt azokról a rokon vonásokról is, amelyek Kölcsey Ferenc, a Himnusz szerzője és Bessenyei Ferenc között tapasztalhatók: a magyar kultúra iránti elhivatottságról és áldozatkészségről. Ezért kerülnek a Magyar Kultúra Napján átadásra a Bessenyei-díjak is. 

2008 óta a Bessenyei-díjat azok kaphatják meg, akik az amatőr és hivatásos színjátszás, a népdal, magyar nóta, néptánc, valamint a vers és prózamondás területén a kultúra iránti elhivatottságukról tesznek hitet, és országos szinten is kimagasló eredményt érnek el.

B. Élthes Eszter a Bessenyei-díj ötödik évfordulója alakalmából köszönetet mondott a kitüntetés alapításáért, valamint azért, hogy a megújult művelődési központ nemcsak a névadással, hanem az ott bemutatott értékes előadásokkal is tiszteleg a színészóriás előtt.

A gálaműsor nyitányaként a Kovács István vezényletével az idén díjazott 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara lépett színpadra, akik Erkel Ünnepi zenéje és Pazeller Kossuth-indulója mellett Kálmán Imre operettjeiből adtak ízelítőt. Ezt követően a tavalyi évben Bessenyei-díjban részesült Fandante Kamarakórus előadása következett, majd a 2010-ben díjazott Kankalin Néptáncegyüttes szórakoztatta a közönséget több tájegység táncait bemutató produkciójával.

Megszakítás