Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Bessenyei-díjasok: Kovács Zsuzsa színművész, Borsos Annamária zongoraművész

A Magyar Kultúra Napja előtt rendezvénysorozattal tiszteleg Hódmezővásárhely. A legfontosabb esemény idén is a Bessenyei Ferenc-díj átadója lesz január 22-én 17 órától a színészfejedelemről elnevezett művelődési központban. Ebben az évben a bírálóbizottság és a közgyűlés úgy döntött, hogy az operett- és musical világából ismert Kovács Zsuzsa színésznő és a vásárhelyi Borsos Annamária zongoraművész, tanár kapják a rangos elismerést évtizedes munkájukért.


Magyar Kultúra Napját minden évben január 22-én ünnepeljük annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

– Már január 18-án elkezdődik a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat Hódmezővásárhelyen. Az Alföldi Galériában a 19. vásárhelyi kerámia szimpózium alkotásai között zenés beszélgetést tartanak. Január 20-án rendhagyó történelem óra lesz az Emlékpontban, január 22-én, vasárnap, amikor a Himnusz születését is ünnepeljük, 11 órától a múzeumban Kondor Béla kiállításán tárlatvezetést tartanak – mondta Vágó János önkormányzati képviselő.

A rendezvénysorozat legfontosabb eseménye idén is a Bessenyei Ferenc Művészeti Díj átadója lesz, az ünnep napján, vasárnap 17 órától a művelődési központban. Évek óta azok munkáját értékeli a város ezzel az elismeréssel, akik a színjátszás, a népdal, a magyar nóta, az instrumentális zene, a kórus, a néptánc, a vers és prózamondás kategóriájában kimagasló teljesítményt nyújtottak hosszabb időn keresztül. Most két egyéni, egy országosan ismert és egy helyi kitüntetett lesz.

– Az elismerést, a város pecsétjével ellátott oklevelet, Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakettet, valamint a pénzjutalmat B. Élthes Eszter, a színészfejedelem özvegye adja át az országosan ismert Kovács Zsuzsa színésznőnek, illetve a hódmezővásárhelyi Borsos Annamária zongoraművész, tanárnak – tette hozzá Vágó János.

Az ünnepségre és a gálaműsorra a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ pénztáránál érdemes előre ingyenes jegyet igényelni. De azoknak sem kell csüggedniük, akik már nem férnek be, mert a Vásárhelyi Televízió január 22-én 17 órától élőben közvetíti a díjátadót.

Megszakítás