Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Bezárta kapuit a Lechner-Szrecsányi-Boldi kiállítás az Alföldi Galériában

A záró eseményt a Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület tagjai tették emlékezetessé, akik lovas bevonulással és népdalcsokorral kedveskedtek az érdeklődőknek. A tárlatot közel kétezren tekintették meg.

Az Alföldi Galéria tíz földszinti terme az elmúlt hónapokban Boldi ötvenhét plasztikájának adott helyet. A kortárs magyar szobrászművészet meghatározó alakja neves elődökkel is büszkélkedhet, akik előtt úgy tisztelgett, hogy az ő műveiket is elhozta Vásárhelyre. Az érdeklődők így többek között Lechner Ödön építész rajzait és Szrecsányi Pajtás Ödön festményeit is metekinthették. A festőművész pályafutását még huszárként kezdte, és a Pajtás művésznevet kedvenc lova után vette fel.

– Szrecsányi Pajtás Ödönnek számos huszár karikatúrája jelent meg az itteni kiállításon. Őt egyébként éppen ez tette ismerté, hogy a katonasághoz és a népi élethez kapcsolódó karikatúrákat rajzolta a 20. század elején, melyeket aztán különböző lapok le is közöltek. Neki állítottunk emléket azzal, hogy a Hódmezővásárhelyi Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület egy lovasbemutatót tartott – mondta Elek András, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtóreferense.

A kiállítászárás nemcsak a huszárbemutató és toborzó miatt volt rendhagyó, hanem ezért is, mert utoljára még Fehér József is végigvezette az érdeklődőket az Alföldi Galéria termein. A Lechner-Szrecsányi-Boldi tárlatot közel kétezren tekintették meg.

Megszakítás