Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Bővítették a geotermális távhőszolgáltatást Hódmezővásárhelyen

Uniós támogatással bővítették a geotermális távhőszolgáltatást Hódmezővásárhelyen, a 175 millió forintos beruházásnak köszönhetően négy közintézmény fűtése vált takarékosabbá – közölte Ádok János, a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató (HVSZ) Zrt. igazgatósági elnöke.

A városi szennyvíztisztító melletti termálkút eddig egy kereskedelmi ingatlan és a hódtói hőközpont révén mintegy 1700 lakás fűtését biztosította. A termálvíz hőmérséklete azonban lehetőséget teremtett új fogyasztók bekapcsolására is, ezért a dr. Rapcsák András utca alatt mintegy három kilométernyi gerincvezetéket fektettek le, és átalakították a Cseresnyés Kollégium, az Alföldi Galéria, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és a Tornyai János Múzeum fűtési rendszerét – mondta a szakember.

A fejlesztésnek köszönhetően a négy intézményben éves szinten 110 ezer köbméter földgáz spórolható meg – tudatta az igazgató.

A termálvíz hasznosítása több évtizedes múltra tekint vissza Hódmezővásárhelyen, az első termálkutat 1954-ben fúrták a városban. Az önkormányzati tulajdonú HVSZ Zrt. jelenleg tíz kutat üzemeltet, ebből három gyógyvízminősítéssel rendelkezik, kettő pedig visszasajtoló kút.

Ádok János elmondta, egy újabb, mintegy 640 millió forintos beruházással a geotermális fűtési rendszer további bővítését tervezik: a versenyuszoda öltözőit, oktatási intézményeket és a nyugdíjasok lakóparkját kapcsolnák be a hálózatba.

(MTI)

Megszakítás