Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Bővítik az első világháborús emlékművet

Elkezdődött az első világháborús emlékmű bővítése Hódmezővásárhelyen. Szedik fel a Kossuth téri lovas szobor környékén a járólapokat, helyükre a több mint 3000 hősi halott neve kerül majd. Az átadást jövő tavaszra tervezik. 

 

 

Az első világháború centenáriuma alkalmából tavaly a közgyűlés úgy döntött, kibővítik a Kossuth téren található világháborús emlékművet. Hódmezővásárhely csaknem 18 ezer katonát küldött a frontokra, ebből több mint 3 ezren hősi halált haltak, vagy a háborúban szerzett sérülések miatt később elhunytak.

 

–  Pásztor János lovas szobra Magyarország legnagyobb első világháborús emlékműve. Hódmezővásárhely és térsége lényegesen nagyobb számban adott katonát az első világháborúban, ennek a következménye az is, hogy több mint 3 ezer hősi halottunk van – mondta Kószó Péter, a város alpolgármester.

 

Szilágyi Balázs szombathelyi építész tervei alapján a lovas szobortól kiindulva, a Kossuth tér térszerkezetének síkjában helyezik el a hősi halottak neveit, amelyeket lézerrel vágnak mintegy 1 centiméter vastag acéllemezekbe. A nevek közé a Mária Terézia rend lovagkeresztje kerül.

 

– Alulról LED-es világítással az esti órákban is olvashatóak, láthatók lesznek a hőseink nevei  – tette hozzá az alpolgármester.

 

Az emlékmű mellett padokat is elhelyeznek, melyekre rágravírozzák azoknak a csataterek neveit, ahol a vásárhelyi katonák harcoltak. Február végére a munkálatok befejeződnek, az átadót pedig március 14-ére tervezik.

 

Megszakítás