Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Bővül a geotermikus energiát felhasználók köre Hódmezővásárhelyen

Mintegy 175 millió forintból bővül a geotermikus energiát felhasználó nagyfogyasztók köre Hódmezővásárhelyen; az uniós támogatású projekt őszig elkészül – mondta el a projektindító rendezvény keretében a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke csütörtökön, a dél-alföldi településen.

Ádók János kifejtette: a beruházás keretében újabb intézményeket kapcsolnak be a geotermikus távhőszolgáltatásba Hódmezővásárhelyen.

Az önerő mellett 50 százalékos uniós támogatás segítségével megvalósuló program során csaknem 3 kilométer gerincvezetéket fektetnek le a belvárosban, illetve átalakítják az érintett intézmények hő-központjait, hogy fogadni tudják a termál-energiát. Így a létesítmények földgázfelhasználását termálvízzel váltják ki, amelynek köszönhetően évi 110 ezer köbméter földgáz elégetése takarítható meg.

A fűtési költségek jelentős csökkenése mellett a beruházás eredményeként éves szinten 161 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe – tette hozzá.

A dél-alföldi településen eddig is használták a föld energiáját. Az úgynevezett déli termálkútból kinyert 88-90 Celsius fokos vizet 60 fokig hasznosították, majd visszasajtolták. Most a víz adta energiát 35 fokig használják fel, s ezzel négy közintézmény fűtését kapcsolják a meglevő rendszerre. Eddig a Hódtói hő-központot, a Gregus Máté oktatási intézményt, és a város kereskedelmi központjának intézményeit fűtötték ezzel a lehetőséggel. Ezután a Cseresnyés Kollégium, az Alföldi Galéria, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és a Tornyai János Múzeum rendszerét is rákapcsolják a termálfűtésre.

A beruházásnak szeptember 30-ig kell elkészülnie, hogy ősztől már geotermális energiával tudják melegíteni az új intézményeket is – mondta a vezető.

(MTI; fotó: hodmezovasarhely.hu, Szilágyi Gergely)

Megszakítás