Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Brazília nagykövete is részt vett a Hamza D. Ákos kiállítás megnyitóján

Brazília budapesti nagykövete is részt vett Hamza D. Ákos kiállításának megnyitóján, mivel a Hódmezővásárhelyen született alkotó három évtizedet töltött a dél-amerikai országban. Hamza D. Ákos nem csak a festészetben, de a filmművészetben is maradandót alkotott. A Tornyai János Múzeumban festményeit és kisplasztikáit is megtekintheti a közönség.  

Hamza D. Ákos 1903-ban született Hódmezővásárhelyen, innen került még gyermekként szüleivel Nagyszebenbe, majd kilenc évesen Aradra. Gimnáziumba Szolnokon járt, de a kecskeméti piaristáknál érettségizett. A képzőművészeti akadémián mesterei Csók István és Kisfaludy-Stróbl Zsigmond voltak. Közben jogi egyetemet is végzett, majd Párizsba került ösztöndíjjal, ahol tíz évet töltött, többek között dekoratőrként az egyik filmgyárban. Magyarországra 1938-ban költözött vissza, és néhány barátja társaságában Budapesten önálló vállalkozásba kezdett, filmeket gyártott és forgalmazott. Rendezői munkásságához olyan közönségsikerek kapcsolódnak, mint az Egy szoknya, egy nadrág, az Ördöglovas vagy az egyik első magyar sci-fi, a Szíriusz. A második világháború után Franciaországban, Olaszországban élt, majd közel négy évtizedre Brazíliában telepedett le, ahol rendezett, festett és szobrászkodott. Végleg 1989-ben tért haza Magyarországra, Jászberénybe, ahol 90 éves korában hunyt el. Hagyatékát a jászsági városnak ajánlotta fel, ahol múzeum őrzi emlékét.

A jászberényi Hamza gyűjtemény és a Hamza Alapítvány anyagából nyílt vásárhelyi kiállításon köszöntőt mondott Almási István polgármester, aki a művész életútját Lucien Herve munkásságához hasonlította, és a két alkotó közötti párhuzamokra világított rá.

– A szülőváros Hódmezővásárhely méltóképpen adózik a jeles elődök előtt. Nem hagyja, hogy a feledés homályába vesszenek a város híres szülöttei. Ezért itt nyílik kiállítása a Tornyai János Múzeumban Hamza D. Ákosnak, hogy a vásárhelyiek jobban megismerhessék azt a reneszánsz embert, aki a művészetek majd minden ágában jelentőset alkotott – mondta Almási István polgármester.

Hamza 36 évet élt Brazíliában, ahol intenzív művészeti tevékenységet folytatott, különösen a festészet terén vívott ki nagy elismerést. Jelentős galériákban állított ki, és több igen kiemelkedő szakmai díjat kapott.

– Hamza D. Ákos több mint három évtizeden keresztül élt Brazíliában és művével nagyban hozzájárult a brazil filmművészet és képzőművészet gazdagításához. Remélem, ez a kiállítás mindenki számára különleges művészeti élményt nyújt – mondta Sérgio Eduardo Moreira Lima, Brazília budapesti nagykövete.

A tervek szerint az alkotó jászberényi gyűjteményét, vagyis az itt látott műveket rövidesen Brazíliában is bemutatják.

Megszakítás