Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Bringatúrák madárlessel, szürkemarhákkal

Közel száz lelkes kerékpáros vett részt a hétvégén megrendezett bringatúrán. A hosszabb, 60 kilométeres táv alatt a Csomorkányi romtemplomot és a Kardoskúti pusztaközpontot érintve Székkutasra majd Sóshalomra érkezett az egyik csapat, míg a másik a Bodzási úti iskolát követően a Körtvélyesi Skanzent, majd a Mártélyi Üdülőterületet látogatta meg. 

A kerékpártúra résztvevőit először a Kossuth térre várták Hódmezővásárhelyen. Itt a veterán kerékpárgyűjtőknek köszönhetően egészen a húszas évektől a hatvanas évekig bezárólag, számos régi biciklit tekinthettek meg. A vállalkozó kedvű túrázókat Kószó Péter alpolgármester köszöntötte, elmondta: idén is megkapta Hódmezővásárhely a „Kerékpárosbarát település” címet.

– A hasonló nagyságrendű városokhoz képest Hódmezővásárhelyen van a legtöbb kerékpárút, ezeknek egy része teljesen új, egy részét nem régen újítottuk fel – jegyzete meg.

A túraútvonalakról kiadvány is készült. Közülük kettőt járhattak be szombaton a vállalkozó kedvű biciklisek. A hosszabb, mintegy 60 kilométeres távon elsőként a héjjahalmi, mátyáshalmi I. Világháborús emlékműveket látogatták meg, majd a Csomorkányi romtemplomnál töltött pihenőt követően madárlesre kerekeztek. A kardoskúti pusztaközpontban ízletes étellel és frissítővel várták őket, innen pedig Székkutasra bicikliztek tovább, ahol Hugo Hartunggal és a Piroska kultusszal is megismerkedhettek, majd a sikeres kirándulásra Sóshalmon ízletes borokkal koccintottak. A túrát a Hungarian Flyers Klub tagja, Kruzslicz Imre, a budapesti székhelyű Magyar Kerékpáros Klubtól pedig Varga Andrea vezette.

– Alapvetően alföldi gyerek vagyok, Békés megyében születettem, szóval nem idegen tőlem a táj, kerékpározni ugyan sokat nem szoktam az Alföldön, mert már elég régóta Budapesten élek, de nagyon szép. Megnéztük a madárlest, előtte a csonka templomot. Szép a táj, teljesen más, mint a hegyek, de láttunk érdekes madarakat útközben is, és egyéb látnivalókat, úgyhogy nekem tetszik  –  mondta el a túra kapcsán Varga Andrea.

Juhász Gergely az egyik közösségi oldalon értesült a túráról, saját bevallása szerint korábban is járt már ezen a tájon, ám inkább sportszerűen szeret kerékpározni. Emellett azonban nagyon jónak tartja ezt a kezdeményezést.

– Egyrészt megmozgatja az embereket, másrészt pedig kicsit tényleg ráébreszti a város népét, hogy mennyi látnivaló, nevezetesség van itt a környékben – vélte.

A rövidebb, mintegy 20 kilométeres túra résztvevői elsőként a Bodzási úti iskolát látogatták meg, majd a Körtvélyesi Skanzennél a szürkemarhákról hallgathattak meg egy előadást, és vidrákat is leshettek, infra kamerával. A Mártélyi Üdülőterületen baranta bemutatóval várta őket Bereczky Bence, a főtér és a faluház meglátogatása után pedig a Kenguru Csárda jóvoltából ízletes túróslepénnyel zárták a napot.

Megszakítás