Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Budapesten nyílt kiállítás Hódmezővásárhely szakrális életéről

A Hódmezővásárhely Szakrális Élete elnevezésű kiállítás, amely a IX. Vásárhelyi Fotószimpózium anyagának válogatása, Budapesten, az Olof Palme Házban került bemutatásra, ahol október közepéig megtekinthető. A vásárhelyi templomokról és a hitélet fontos tárgyairól készített fényképek kordokumentumnak számítanak, ezért kiegészítéssel albumban is megjelennek majd.

Hódmezővásárhelyen 10 éve működik Fotószimpózium. Az elmúlt időszak során az ország kiemelkedő fotóművészei számos olyan témát dolgoztak fel, amelyek Vásárhely egyediségét mutatták be. Megörökítették már a 10 híres embert, az olvasóközi mozgalmat, a tanyavilágot. Legutóbb a város szakrális élete került terítékre, és a helyi bemutató után a kiállítás átlépte a városhatárt, Budapestre is eljutott.

– Ez a szakrális anyag volt a legjobb. Olyan minőséget produkáltak a résztvevő fotóművészek, amely páratlan. Amikor egy városnak be tudják mutatni összes templomát, a hitéletét azokkal a tárgyakkal, amelyek körülveszik az embereket, holott viszonylag kevés képről van szó, mert 100 darab látható, azt kell mondjam, le a kalappal előttük, mert valami nagyot alkottak – mondta Szenti Tibor író, néprajzkutató.

A budapesti kiállítás annyiban különbözik a vásárhelyitől, hogy itt nem a szerzők szerint csoportosítva rendezték el a képeket, hanem azt a tematikát követve, hogy a város valamennyi templomát egyenként mutassák be. A művészek szerint ez az elrendezés jobban segíti majd a látogatók tájékozódását. Vásárhelyen ugyanis valamennyi nagyobb felekezet működik, akik békében tudnak egymás mellett élni.

– Nagyobb körben is érdekes ez a téma, mert ilyen típusú, különböző vallásokról szóló kiállítás Pesten, nem emlékszem, hogy mostanában lett volna, ebből a szempontból is érdekes ez a kiállítás – mondta Tóth József fotóművész.

A budapesti kiállításon számos érdeklődő vett részt. Volt, aki, bár jelenleg Debrecenben él, de fontosnak tartotta, hogy a kiállítás megnyitóján a fővárosban tartózkodjon.

– Nagyon erősen kötődöm szülővárosomhoz, a templomaihoz, így nagy öröm, hogy ezt megnézhetem. Nagyon-nagyon tetszik a kiállítás – mondta Sipka Sándor.

A téma kiegészítése után a képekből a jövőben album megjelenítését is tervezik. A kiállítás egészen október közepéig lesz látható Budapesten.

Megszakítás