Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Bűnmegelőzés óvodában, iskolában

A Válaszutak – válassz utat! elnevezésű bűnmegelőzési projekt zárókonferenciája zajlott pénteken a Fekete Sasban. A program keretében a rendőrség a veszélyeztetett fiatalok számára akart választási lehetőséget és kiutat mutatni.

A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság 2011-es célkitűzéseinek első helyén a gyermekek védelme szerepelt. Ehhez kapcsolódott a „Válaszutak – Válassz utat!” című projekt is, amely egyedi támogatást nyert a Belügyminisztériumtól. A projekt több korosztályt célzott meg programjaival, így óvodás kortól a középiskolás korosztályig közel kétezer fiatalt szólított meg az idei tanévben.

– Az óvodásokhoz az Ovizsaru program keretében, vásárhelyi specialitásként az általános- és a középiskolásokhoz a Diákzsaru program révén szóltunk. Régi vágyunk volt, hogy a prevenciós médiatár kisfilmjeihez is hozzájussunk. Ennek feltétele volt, hogy forgassunk egy oktató filmet. Ez megtörtént, így jelenleg több mint hatvan kisfilmmel tudunk folyamatosan fenntarthatóbb bűnmegelőzési előadásokat tartani. Megvalósítottuk a csellengő diákok kiszűrését is oly módon, hogy figyeltünk arra, hogy tanítási időben a diákok ne a különböző szórakozóhelyeken legyenek, hanem az oktatási intézményekben – tájékoztatott dr. Rádi Norbert, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság vezetője.

Hazánkban emelkedik az erőszakos cselekmények száma, ezen belül is egyre növekvő értéket mutat a fiatalkorú bűnelkövetők aránya, számuk a statisztikai adatok szerint három év alatt csaknem duplájára emelkedett. A Válaszutak – Válassz utat! elnevezésű program célja, hogy a veszélyeztetett gyermekek és fiatalok számára választási lehetőséget és kiutat mutasson a rendőrség.

– Nagyon sikeres és eredményes volt az elmúlt közel hat hónap, amit a Válaszutak – Válassz utat! bűnmegelőzési programunk ölelt át. Célunk az elemek kiválasztása során az volt, hogy a későbbiek során jól fenntartható és folyamatosan megvalósítható programelemekkel gazdagítsuk a pályázatunkat. A lényeg az volt, hogy mindez egyfajta kezdete legyen a későbbi programjainknak – tette hozzá a rendőrkapitány.

Az eszközbeszerzést is magában foglaló projekt összértéke közel három millió forint, melynek legnagyobb részét a Belügyminisztérium vissza nem térítendő egyedi támogatása jelentette.

Megszakítás