Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Cittaslow diákszemmel

A Cittaslow mozgalomhoz kapcsolódóan rendeztek diákkonferenciát az Emlékpontban. A helyi kulturális, gasztronómiai, illetve környezetei értékek védelmét hirdető mozgalommal kapcsolatos prezentációkat általános, illetve középiskolás diákok mutatták be a közönségnek. Az angol és magyar nyelven folyó tanácskozáson vendégül látták a temesvári Vlad Cepes Gimnázium diákjait is.

A Németh László Gimnázium 2005 óta szervez diákkonferenciákat, amelyeknek minden évben más a témája. Idén a „Cittaslow” – azaz az élhető város mellett állást foglaló mozgalom köré szerveződött a rendezvény. Az Emlékpont Múzeum konferenciatermében először Árva László a Németh László Gimnázium igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Havasi Katalin önkormányzati képviselő mondott beszédet, ezt követően Balázs József előadását hallhatták az érdeklődők, amelyben a Cittaslow mozgalom alapelveit kívánta a 21. század fiataljai számára közelebb hozni. Véleménye szerint a személyes érintettség, az a tény, hogy a diákok maguk is készítettek prezentációkat a témában, segít abban, hogy a jövő generációi is elkötelezettek legyenek a helyi kulturális, gasztronómiai, illetve környezeti értékek védelmét hirdető mozgalom mellett.

– Betekintést nyerhettek a mozgalom hátterébe, külön prezentációkat készítettek. Volt alkalmam ezekbe bepillantást nyerni. Egytől egyig kiváló munkákat találtam. A népszerűséget mutatja, hogy összesen 16 prezentáció érkezett be – mondta Balázs József oktatási referens.

A 7-8. osztályosok a „Vásárhely, a kutak városa”, a „Vásárhelyi mesterségek, tradicionális értékek” témakörben nyújthattak be prezentációt, míg a középiskolás korosztály a vásárhelyi értékek bemutatása mellett az EVP-hez kapcsolódó sport, mozgás, egészség témakörrel készülhetett. Ezen kívül a Heuréka elnevezésű pályázat a kutató munkát előnyben részesítő diákoknak kedvezett, melynek keretében kutatási eredményeiket ismertethették. A konferencia programjához képzőművészeti pályázat is kapcsolódott, amelynek keretében grafikákat, festményeket, és kerámia, valamint tűzzománc tárgyakat készítettek a diákok.

– Nagyon sok pályamunka érkezett be, szép alkotásokat kaptunk. Sok fotó, illetve fotómontázs van közöttük, ezeket külön szakértő zsűri bírálta el. Lelkes István festőművész, illetve Zoltai Attila tanár kollégánk alkották a zsűrit – mondta dr. Gálné Horváth Ildikó, a Németh László Gimnázium biológia-földrajz szakos munkaközösségének vezetője, a diákkonferencia szervezője.

Idén a Szent István Általános Iskolából, a Kertvárosi Katolikus Általános Iskolából, valamint a Bethlen Gábor Református Gimnáziumból és a Németh László Gimnáziumból érkezett gyerekek prezentációit rendhagyó módon, a közönség értékelte, az egyes kategóriák díjazottjai pedig fürdőbérletet nyerhettek a vásárhelyi strandra.

Megszakítás